Beslut om bergtäkt utanför Alvesta dröjer länge än

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan beslutade Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen Kalmar län att Swerock får bedriva bergtäkt vid Engaholm i Alvesta kommun. Beslutet överklagades av många och ärendet ligger nu hos Mark- och miljödomstolen i Nacka, men det kommer att dröja innan ett avgörande kommer.

Beskedet om att bolaget Swerock fått godkänt att starta en bergtäkt i Alvesta ledde snabbt till massiva protester. Det skrevs listor, gicks i protestmarscher och skrevs överklaganden. Nu har det gått ett år, och processen pågår fortfarande.

Anledningen till den långdragna processen är hanteringen av överklaganden. Sammanlagt kom över 70 klaganden in från närboende men de flesta avvisades, eftersom de inte ansågs vara tillräckligt berörda.

Överklagan på överklagan

Men fem av de närboende som avisades har överklagat till Mark-och miljööverdomstolen och fyra av de fem har fått prövningstillstånd på sina överklaganden. Nu måste Mark-och miljödomstolen i Nacka vänta på beslutet från överdomstolen och det gör att det tar lång tid.  

– Vi måste veta vilka överklagande vi ska pröva. Det kan ju bli fyra till. Vi kan inte avgöra vårt mål innan vi vet vilka överklaganden vi ska pröva, säger Magnus Hjort, handläggare på Mark-och Miljödomstolen i Nacka.

Inget klart i år

Det är svårt att säga när målet kommer att bli klart, men enligt Magnus Hjort är det mycket osannolikt att det kommer att bli klart i år. 

Mark- och miljödomstolen kommer också att pröva överklagan från Växjö kommun, Naturskyddsföreningen i Alvesta och Naturskyddsföreningen i Växjö.

Däremot har överklagan från Miljöpartiet, Alvestaalternativet och Gemlas samhällsråd alla blivit avisade och kommer inte att prövas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
100-tal i protestmarsch mot planerad bergtäkt Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planerad bergtäkt i Alvesta kommun

Mer i ämnet