Per Ribacke (S) och Claudia Crowley Sörensson (M) är nu överens om hur Alvestas politiker ska arvoderas. Foto: SVT / Kajsa Oscarson

Vändningen i Alvesta: oppositionen får behålla arvoden

Uppdaterad
Publicerad

Det svänger i Alvestapolitiken. Först ville de styrande partierna ta bort arvodet för oppositionen, och en dag senare har en klar majoritet i kommunstyrelsen röstat för att arvoderingen ska behållas.

Drygt två månader efter valet står det klart att S, C och KD kommer styra Alvesta kommun den kommande mandatperioden. Under tisdagen hade kommunstyrelsen sitt första sammanträde och politikernas arvodering var på agendan.

Det fanns ett förslag om att höja arvodet för vice ordförande i nämnderna och samtidigt nollställa arvodet för andre vice ordförande i nämnderna. I praktiken skulle det innebära att oppositionen förlorar alla sina arvoden.

Planerad bergtäkt i Alvesta kommun

Moderaternas Claudia Crowley Sörensson sa på måndagen till SVT Nyheter Småland att förslaget innebär att ”demokratin urholkas”.

Hemlig överenskommelse

Enligt Per Ribacke (S), kommunstyrelsens ordförande, var förslaget en del av en hemlig överenskommelse och avsikten var aldrig att ta bort oppositionens arvoden. Exakt hur detta var tänkt har Per Ribacke (S) inte velat förklara närmare.

-  En del kallar det politiskt hantverk. Om vi har en uppgörelse pratar jag inte så mycket i media om det, det gör vi bakom stängda dörrar, säger han.

På kommunstyrelsens sammanträde på tisdagen slopades plötsligt förslaget, och ett nytt förslag från Moderaterna röstades igenom med klar majoritet. Elva röstade för, och två (Alvestaalternativet) röstade emot. Därmed får oppositionen behålla sina arvoden – helt enligt plan, menar S och C.

– Det var tanken från första början. Det var denna vägen som vi valde att gå, och utifrån ser det ju märkligt ut, säger Thomas Haraldsson (C), 1:e vice ordförande.

– Jag har inget att tillägga, säger Claudia Crowley Sörensson (M).

”Lite korrupt”

Arvodena baseras på riksdagsledamöternas lön. Den stora skillnaden denna mandatperiod är att andre vice ordförande får 60 procent av riksdagsledamotens lön jämfört med 80 procent som det var tidigare.

Samtidigt är Alvestaalternativt, partiet som röstade mot det nya arvoderingsförslaget, missnöjda.

– Det verkade vara ett egendomligt avtal mellan S och M. Vi förstår inte riktigt alls. Det känns lite korrupt, Lars-Olof ”Zona” Franzén (AA).

Kommunfullmäktige ska ta beslut om förslaget den 22 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planerad bergtäkt i Alvesta kommun

Mer i ämnet