Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet börjar Per Ribacke (S) och Claudia Crowley Sörensson (M) gräla om den uppgörelse som partierna ska ha gjort kring arvodena. Foto: SVT/Rebecca Karlsson

Politiker i gräl om egna arvoden i Alvesta

Uppdaterad
Publicerad

De styrande politikerna i Alvesta, med socialdemokraterna i spetsen, vill höja sina egna arvoden och nolla oppositionens. Moderaternas ordförande i Alvesta, Claudia Crowley Sörensson, som sitter i opposition reagerar kraftigt på förslaget och menar att det urholkar demokratin.

Förslaget innebär bland annat oppositionsrådet i kommunen skulle bli helt utan arvode. Samtidigt skulle flera vice ordföranden i olika nämnder som innehavs av S och C få höjda arvoden. Vilket Smålandsposten var först att berätta om.

– De tar bort alla arvoden för oppositionen. Det urholkar demokratin för man tystar oppositionen eftersom man tar bort möjligheten för oss att vara aktiva. Idag har vi som andre vice ordförande haft möjlighet att ta ledigt från jobbet ett visst antal timmar för att jobba politiskt, säger Claudia Crowley Sörensson (M).

Kommunstyrelsens ordförande Per Ribacke (S) säger att han inte alls förstår Moderaternas kritik eftersom de gjort en överenskommelse. 

– Från min sida är jag väldigt förvånad över Moderaternas kritik för här finns en överenskommelse över hur vi ska hantera den här frågan, säger han.

I klippet börjar politikerna gräla om den hemliga uppgörelsen de gjort.

Hemlig uppgörelse

I förslaget som tas upp i kommunstyrelsen under tisdagen ska arvodena för oppositionen försvinna, men eftersom partierna gjort en uppgörelse, så kommer det inte bli så. Men den överenskommelsen får SVT Nyheter Småland inte ta del av. 

– Jag tycker inte om att prata om uppgörelsen i media, men jag är väldigt förvånad över agerandet från Claudia, säger Per Ribacke (S). 

Claudia Crowley Sörensen(M) förnekar inte att det finns en överenskommelse, men vill inte heller prata om den. 

– Det jag vet är att det ligger ett förslag till kommunstyrelsen som sedan ska upp i kommunfullmäktige och det är det vi har att hantera, säger hon.

Vill inte likställas med Norrtälje

I slutet av oktober beslutade den politiska ledningen i Norrtälje att chockhöja sin egen lön, något som blev mycket uppmärksammat.

– I Norrtälje beredde man inte frågan. Vi kommer att hantera frågan precis som man ska göra, så jag vill inte likställa det med Norrtälje över huvud taget, säger Per Ribacke (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.