Foto: TT/Carolina Florå.

Husdjursägare i Kronoberg utan nattakut – året om

Publicerad

Nattakuten på Läckeby djursjukhus i Kalmar är tillfälligt stängt på grund av hög belastning på sommaren. I Kronobergs län gäller detta året om. I våras förlorade Carolina Florå Petches fem av sju valpar.

SVT Nyheter Smålans tidigare artikel om nattakuten på Läckeby djursjukhus i Kalmar har fått många att reagera. En av dem är Carolina Florå Petches från Alvesta.

– Det är skandal att det inte finns en nattjour i hela Kronobergs län. Det är helt fruktansvärt eftersom det kostar liv, säger hon.

I Kronobergs län finns ingen akutmottagning nattetid under alla årstider. Djur i akut behov av vård mitt i natten måste då åka flera mil till närmsta djursjukhus.

I februari valpade Carolinas tik Xena vid midnatt och fick vänta till klockan åtta på morgonen innan hon kunde få hjälp.  

– Två två första kom ut ganska snabbt men den tredje fastnade. Vi gav henne receptbelagt medicin för att stimulera värkarbetet men det hjälpte inte. Sista utvägen var kejsarsnitt men det finns ingenstans att ta vägen mitt i natten här, säger hon.

Tiken Xena var i behov av ett akut kirurgiskt ingrepp och på morgonen låg valparna reda döda i hundens mage. Fem av sju djur dog den gången.

Djurägare vittnar på SVT:s sida på facebook om sina husdjur som de menar dött i onödan. De ställer sig också kritiska till djurklinikernas hänvisning till Helsingborg eller Kalmar nattetid.

”[...] man är ju inte direkt sugen på att köra dem milen med sjuka djur ... som dessutom kostar enorma pengar [...]” skriver Karin Ericson.

– Försäkringsbolagen betalar ut ett livvärde eller ersättning på ibland många tusenlappar för det döda djuret, så det borde ligga i deras intresse att nattjour fanns, säger Carolina Florå Petches, hunduppfödare från Alvesta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer