• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Hypermodernt kostall i Hanåsa

Publicerad

Med 700 kor på gården har kusinerna Lind ett av Sveriges största kostall.

Någon kilometer norr om Högsby i Hanåsa ligger ett av Sveriges absolut modernaste kostall. Kusinerna och delägarna Milton och Joakim Lind har satsat närmare 70 miljoner kronor i en toppmodern anläggning.

– Man måste tro på framtiden, säger Milton Lindh till #sommarturen.

#sommarturen

Men branschen är hård och mjölkpriset kan förändra sig snabbt. Ska man kunna tjäna pengar måste man satsa på stordrift, säger kusinerna. I stallet finns det 700 kor.

– Just nu får vi ett bra pris för mjölken, säger Joakim Lindh men hur det blir om ett halvår vet ingen med säkerhet i dag.

Kostallet är i dag, även med internationella mått, mycket konkurrenskraftig. Den är så långt det är möjligt datoriserad och har bland annat åtta stycken mjölkrobotar.

– Man måste vara lite av en dataingenjör om man ska vara bonde i dag, säger Joakim Lindh.

De båda är övertygade att, även om utvecklingen går fort, så kommer det nya kostallet att fungera i många år framåt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#sommarturen

Mer i ämnet