Foto: Sten Winquist

Svarta moln över Högsby

Uppdaterad
Publicerad

Befolkningssiffrorna i Högsby kommun fortsätter att minska drastiskt.

Befolkningsminskningen i Högsby fortsätter. Kommunen minskar med 30 personer enligt Statistiska central byråns senaste halvårssiffror.

– På sikt är samarbete mellan kommunerna en förutsättning för överlevnad, säger Joakim Malmdal till #sommarturen. I framtiden kommer det nog också att behövas nya kommunsammanslagningar.

#sommarturen

Med ett invånarantal på runt 6000 ska man kunna tillhandahålla all kommunal service som skola, vård och omsorg.

– Självklart är det på sikt en mycket svår uppgift säger Joakim Malmdal.

Storfors på besök

Högsby kommun är en bland många landsortskommuner som sakta tappar invånare. I dag torsdag besöker en delegation från värmländska Storfors Högsby för att jämföra sina erfarenheter. Storfors är med sina drygt 4000 invånare mindre än Högsby.

– Vi har ungefär samma problem som Högsby säger, Hans Jildesten (S), kommunalråd i Storfors. Också vi tappar invånare. Händer inget får den siste som lämnar kommunen om 80 år släcka lampan.

”Kommunikationerna måste förbättras”

Det finns ändå hopp och möjligheter menar ändå de båda kommunledningarna. Det gäller framförallt fem punkter där utvecklingen måste ändras:

  • Kommunikationerna måste bli bättre över hela landet. Det gäller vägar, järnväg, flyg och framförallt data och mobiltäckning.
  • Möjligheterna att studera på högre nivå måste förbättras i mindre kommuner.
  • På något sätt måste man stödja nöjesutbudet, annars dras obevekligt yngre till de större städerna.
  • Orättvisan som gör det möjligt för större och starkare kommuner att på olika sätt stödja större satsningar som exempel vägbyggen måste bort.
  • Förutsättningar för det lokala näringslivet måste förbättras, exempelvis genom att göra det lättare för banker med rötter i bygden att överleva.

Om dessa punkter är företrädarna från Högsby och Storfors överens, likaså i problemet att små kommuner är dåliga påtryckargrupper.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#sommarturen

Mer i ämnet