Foto: Stefan Jansson

Världens enda Garbomuseum i Högsby

Uppdaterad
Publicerad

I Högsby vet man allt om Greta Garbo. Där finns världens enda Greta Garbomuseum.

– Det är rätt naturligt att det ligger just här, säger Rune Hellquist, guide på museet, till #sommarturen. Hela Garbos släkt kom ju härifrån.

I museet finns fotografier, filmer, personliga saker och mycket annat från Greta Garbos liv och filmkarriär.

#sommarturen

– Framförallt fascineras jag av att hon även, redan i unga år, var så beslutsam, säger Rune Hellquist. Som när Greta ung och oerfaren 1925 vågade ta steget över Atlanten och till Hollywood.

Äldre besökare

De som besöker museet är i första hand lite äldre, berättar Rune Hultquist men till hans förvåning kommer även en del yngre.

– Jag tror att intresset för äldre film och skådespelare som Greta Garbo väcks hos yngre som ser mycket på film. De undrar hur gårdagens filmer såg ut. De blir nyfikna på den tidens skådespelare. Och då finns det ju ingen större än Greta Garbo, menar Rune Hellquist.

Museet får ekonomin gå runt med souvenirförsäljning, inträdesavgifter, ett litet stöd från kommunen och sponsring från några lokala företag och har öppet under sommarmånaderna.

Född i Stockholm

Greta Garbo föddes i Stockholm 1905 men redan tidigt kom rykten igång att hon ursprungligen kom från Högsby. Enligt Rune Hellquist lär hon med ett leende då ha svarat:

– Att hon var det enda människan som var född på två ställen.

Men om hon själv någonsin var i Högsby vet ingen helt säkert.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#sommarturen

Mer i ämnet