Sophia Lövgren, strateg på Hyresgästföreningen som gjort studien. Foto: TT och SVT

Hyresgästföreningen: ”Vi ska inte stämpla och stigmatisera områden”

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästföreningen har gjort en kartläggning av hur människor som bor i utsatta områden upplever att det är att bo där. Resultatet pekar på flera skillnader mellan områdena. Men den stora gemensamma nämnaren är att människor som bor i utsatta områden trivs och de tycker att den allmänna bilden av området är onödigt negativt.

Det är Hyresgästföreningen som har gjort studien i 39 områden i 13 kommuner. De flesta områden som ingår i studien är av polisen utsedda som utsatta områden, men Hyresgästföreningen har också valt ut några egna områden som de tagit med.

Studien består av sex olika delar, bland annat två enkäter bland Hyresgästföreningens medlemmar och förtroendevalda där 700 deltagit. Men även statistik från kommuner och i fem av områdena har det även arrangerats olika workshops.

I enkäterna är inte stadsdelen Araby i Växjö med, men däremot hölls en workshop i Araby. Studien gjordes mellan oktober 2018 och januari 2019.

Fler kvinnor jobbar

Flera viktiga slutsatser kan dras av studien.

– Det är inte hög andel utrikesfödda i alla 39 områden. Vanligtvis när vi pratar om socioekonomiskt utsatta områden så pratar man ofta om att det är invandring som är problemet, men i vissa områden är andelen utrikesfödda så lågt som 30 procent, säger Sophia Lövgren, strateg på Hyresgästföreningen som gjort studien.

På den punkten och flera andra skiljer sig Araby.

– Araby har en hög andel utrikesfödda, cirka 70 procent. Det är också en hög andel kvinnor som inte har jobb i Araby. Men i andra socioekonomiskt utsatta områden kan det vara så att det är en högre andel kvinnor som jobbar än män. Det behöver man ha med sig när man gör integrationsfrämjande insatser, säger Sophia Lövgren.

Trivs i områdena

Positivt är att människor som bor i utsatta områden verkar trivas där, så även i Araby.

– Folk är generellt sett nöjda med sitt boende. Ohälsotalen är inte heller så mycket högre i Araby än i resten av Växjö, folk mår inte sämre i Araby än i andra stadsdelar i Växjö, säger hon.

Men den dåliga stämpeln måste tvättas bort, menar Hyresgästföreningen.

– Gemensamt för alla områden som vi har kartlagt är att vi inte ska stigmatisera och stämpla områden så generellt. Det trycker ner människor och blir en dålig spiral. Att veta att man bor i ett område som av utomstående betecknas som farligt eller ghetto – det är en tung börda att bära den här negativa bilden. Vi måste jobba med att få bort ryktet för de här områdena, säger Sophia Lövgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.