Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter regionfullmäktiges beslut idag kan tjänstemännen sätta igång med sjukhusbygget på allvar, enligt Mikael Johansson (M) regionstyrelsens ordförande. Foto: SVT

Notan för hyrpersonal i Kronoberg växer – missar budgetmålet med 155 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

År 2019 skulle Region Kronoberg var oberoende av hyrpersonal. Men verkligheten blev en helt annan. Notan blir 155 miljoner kronor mer än budgeterat.

I januari 2017 berättade Region Kronoberg om sitt mål, att vara helt oberoende av hyrpersonal senast 1 januari 2019. När förra årets ekonomi redovisas i bokslutskommunikén, framgår att kostnaden för hyrläkare ökar.

Trots målet om att vara oberoende hade regionen budgeterat 28 milljoner till hyrpersonal – men slutnotan hamnar på 183 miljoner kronor. Det är en ökning från förra årets 159 miljoner kronor.

”Det blir konstigt”

– Vi vill egentligen inte ha hyrpersonal. Vi har valt att inte budgetera för pengarna, för vi vill inte ha utgifterna. Men då blir det konstigt, det blir stor differens mellan budget och utfall, säger Mikael Johansson (M) regionstyrelsens ordförande.

Hela regionens budget landar på ett plusresultat på 66 miljoner kronor, något lägre än budgeterat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer