Pontus Juhlin är hr-chef för hälso- och sjukvården inom Region Kronoberg. Foto: SVT

Vården i Kronoberg fortsatt beroende av hyrpersonal

Publicerad

Region Kronoberg hade som mål att vara helt oberoende av hyrpersonal till januari 2019. Det har man inte lyckats uppnå. Men regionen menar att de har kommit en bra bit på vägen, tack vare målsättningen.

Samtliga regioner och landsting i landet har gått samman, med stöd av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), för att gemensamt bli hyroberoende. Målet var satt till årsskiftet 2018/2019. Men det målet har alltså Region Kronoberg inte lyckats nå.

– Vi har kommit långt på många sätt men vi har inte nått de mål som vi satt upp. Vi är inte oberoende av hyrpersonal ännu men vi har nått många steg i processen att bli hyroberoende, säger Pontus Juhlin, HR-chef hälso- och sjukvården Region Kronoberg.

Flera åtgärder genomförda

Enligt HR-chefen har regionen arbetat mycket med utbildningsinsatser, arbetsmiljö och lönefrågor.

Bland annat tar regionen i dag emot fler utbildningsläkare, sjuksköterskor erbjuds betald specialistutbildning och ersättningen för att arbeta obekväm arbetstid har höjts. Och för att personalen ska orka med sitt jobb har veckoarbetstiden minskat för de som arbetar nätter.

I dag bemannar hyrpersonal mellan 80-90 heltidstjänster av regionens cirka 5 000 anställda. Det kan tyckas vara en relativt liten andel men målet är ändå inte uppfyllt och Pontus Juhlin säger att det måste få ta tid att nå dit.

– Vi måste göra det stegvis för att upprätthålla en god patientsäkerhet, god vård och en bra arbetsmiljö och det kan vi inte göra jättesnabbt, säger han.

Uppsatt mål har drivit på processen

Det ser olika ut i verksamheterna. På intensivvårdsavdelningen vid Centralasarettet i Växjö är man nu helt oberoende av hyrpersonal medan det inom primärvården kommer att ta längre tid att ersätta med egen personal.

– Om du skulle avkräva mig ett svar så blir vi hyroberoende kanske under 2020-2021. Vi insåg väl alla att det var ett väldigt utmanade mål att bli helt hyroberoende till 1 januari 2019. Men tack vare att vi satte det här målet så har vi kommit mycket längre än om vi inte bundit upp oss i att faktiskt ta tag i den här frågan ordentligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.