Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Just nu jobbar Andrea Berg på akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, och det är inte lönen som lockar henne till arbetet som hyrsjuksköterska. Foto: Privat/Tomas Oneborg/TT

Hyrsjuksköterskan: ”Jag ville inte fortsätta jobba där och vara livegen”

Uppdaterad
Publicerad

I år har region Kalmar län behövt ta in 30 procent fler hyrsjuksköterskor än vad man gjorde förra året. Sjuksköterskan Andrea Berg jobbade tidigare i regionen men valde i somras att säga upp sig för att istället arbeta som hyrsjuksköterska i andra regioner.
– Jag kände att jag ville inte fortsätta jobba där och vara livegen, säger Andrea Berg.

Andrea Berg har tidigare jobbat som sjuksköterska på akutmottagningen på sjukhuset i Kalmar, men sedan i somras jobbar hon för ett bemanningsföretag som hyrsjuksköterska.

– Jag kände att det inte fanns så mycket nytänk i regionen, jag ville komma vidare och lära mig nya saker. Nu är det bara jag som bestämmer hur jag vill jobba, säger Andrea Berg.

Corona fick bägaren att rinna över

Att Region Kalmar län i år har behövt ta in fler hyrsjuksköterskor tror Andrea Berg till stor del beror på pandemin.

– Den krävde mycket mer personal, för att kunna ta hand om patienterna på ett patientsäkert sätt. Så det är klart att man behövde mer bemanningspersonal för att hantera det, säger hon och fortsätter:

– Sen tänker jag att det är ordinarie personal som har slutat på grund av pandemin, för att man var slutkörd och kände att det inte blev bra.

Tvingas arbeta i andra regioner

Regionens karensregler gör att vårdpersonal som går över till bemanningsföretag inte direkt kan arbeta inom samma region. Det gör att Andrea Berg nu åker runt och arbetar i olika regioner i landet. När SVT Nyheter Småland pratar med henne arbetar hon i Uppsala.

Trots att arbetet som hyrsjuksköterska innebär mer tid hemifrån och, för Andrea Bergs del, endast en marginell löneökning så tycker hon att det är värt det.

– Än så länge tycker jag det, för det är så roligt att träffa nya kollegor och se nya arbetsplatser. Det ger mig mycket mer frihet, jag kan själv bestämma när och hur mycket jag vill jobba.

– Jag har jobbat i 13 år, och hade ändå en bra lön. Tittar jag på helheten med lön och att jag måste vara hemifrån så är det väl inte värt lönen för min del. Lönen är inte det som lockar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer