Förhandlingarna planeras pågå under dagen och fortsätta under fredagen. Foto: Mikael Fritzon / TT

Misstänks ha våldtagit funktionsnedsatt kvinna – nu inleds rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen klockan nio inleddes rättegången i Kalmar tingsrätt mot en före detta kommunanställd man i Vimmerby som är åtalad för grov våldtäkt mot en funktionsnedsatt äldre kvinna. Mannen är även misstänkt för ett tjugotal fall av kränkande fotografering.

Den 40-årige mannen misstänkts ha våldtagit en äldre kvinna i maj förra året på hans före detta arbetsplats vid hemtjänsten i Vimmerby kommun. Han är även åtalad för ett 20-tal fall av kränkande fotografering av kvinnor i deras hem, även de kopplade till 40-åringens tidigare arbetsplats.

– Sannolikt rör det sig om fler än de 20 fall vi har hittat, sa kammaråklagare Johan Henningsson till Vimmerby tidning i samband med att mannen häktades i juni i år.

Jobbar inte kvar

Mannens förehavanden bedöms i åtalet som grova eftersom han ska ha utnyttjat sin anställning och visat särskild hänsynslöshet och råhet gentemot kvinnornas försvarslösa ställning. Brotten ska enligt åtalet ha skett mellan 2018 och 2021

– Sedan den avstängningen så har ju inte personen varit i tjänst hos oss, sa Anette Nilsson som är socialchef i Vimmerby till SVT Nyheter Småland den 17 juni i år.

Lägsta straffet fem år

Kerstin Eriksson är åklagare i fallet. Vad hon yrkar på för straff vet man i nuläget inte. Eftersom misstankarna rör sexualbrott sker förhandlingarna bakom stängda dörrar.

– Jag kan säga att lägsta straffet för grov våldtäkt är fem års fängelse, uppger chefsåklagare Kerstin Eriksson.

Tingsrättsförhandlingarna inleddes under tisdagen och kommer att avslutas på fredag samma vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer