Sommarvärme. Foto: TT

Lördag var årets varmaste dag – SVT:s meteorolog: Kan bli ännu varmare i morgon

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen uppmättes årets hittills högsta temperatur i Gladhammar, i östra Småland. Och på söndag kan det bli ännu varmare.

Den 19 maj var det 29,2 grader varmt i Kvarn i Östergötland. Men under lördagen slogs 2017 års värmerekord när temperaturen nådde 29,4 grader i Gladhammar.

– Östersjölandskapen, alltså östra Götaland och östra Svealand har varit allra varmast i dag och det kan bli ännu lite varmare i morgon, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret, på lördagen.

Kan det bli över 30 grader, alltså?

– Ja, det kan det bli.

”Man kan bli chockad”

Att det är upp emot 30 grader i slutet av maj i delar av landet är dock inte så ovanligt.

– Det är ganska normalt så här års, men det kanske känns varmt och man kanske blir lite chockad eftersom det har varit så kallt tidigare under våren.

Passa dock på att njut av värmen på söndag, för sedan kommer det troligtvis att bli kallare igen.

– Sedan kommer det in regn och åska västerifrån.

Rejält med snö i norra Norrland

Samtidigt som det varit värmebölja i delar av södra Sverige under lördagen, så är det fortfarande kallt i norra delen av landet och under söndagen kan det komma rejält med snö i norra Norrland. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall.

– Det kan komma 10-20 centimeter snö i inre Norrbotten på söndagen. Det är vanligt att det är kallt i norra Sverige, men det är ovanligt att det kommer såpass mycket snö i slutet av maj, säger Jannicke Geitskaret.

LÄS MER: Vad är normalt majväder?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.