Foto: TT, SVT

I Högsby kom var 20:e invånare i flyktingvågen 2015

Uppdaterad
Publicerad

En utflyttningskommun som räddas av invandringen – eller stagnerar under den ekonomiska bördan? SVT Nyheter Småland besökte Högsby, den enda kommun i Sverige där mer än fem procent av invånarna kom som flyktingar 2015.

– Det var inte meningen att hamna i Högsby, det bara blev så, säger Masa Al Soufi.

Hon är en av de förhållandevis många flyktingar som valt att bosätta sig i småländska Högsby några år efter att familjen flydde hemstaden Damaskus år 2015. En central femrumslägenhet till ett överkomligt pris lockade, även om de saknar storstadens liv.

Störst andel 2015-flyktingar

SVT:s granskning visar att över 300 personer från flyktingvågen 2015 bor i Högsby i dag, en utflyttningskommun med färre än 6000 invånare. Mer än hälften av dem har fått svenskt medborgarskap eller permanent upphållstillstånd. Den största gruppen är just syrier.

– Kommunen har halverat sitt invånarantal under femtio års tid, det betyder att det funnits många tomma lägenheter och många har valt att egenbosätta sig här, säger kommunstyrelsens ordförande Stihna Johansson Evertsson (C).

Men förutom ett välkommet tillskott av invånare har den stora andelen flyktingar i kommunen, som redan har hög arbetslöshet, blivit en påfrestning för den lokala ekonomin.

– Om jag ska vara ärlig, jag har ingen aning om hur vi ska klara detta, säger Stihna Johansson Evertsson.

Möt Stihna Johansson Evertsson (C) och familjen Al Soufi i klippet ovan.

SVT har fått data från Migrationsverket om alla 162 500 individer som sökte asyl i Sverige 2015. Vi har till exempel fått uppgifter om var de är bosatta idag, kön och ungefärlig ålder, samt deras status när det gäller uppehållstillstånd.

Ungefär 98 000 personer har fått tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd. Cirka 31 000 har lämnat landet, knappt 10 000 finns kvar i Sverige men har inget tillstånd och cirka 14 000 vet man inte var de är.

Slutligen finns det nära 8000 personer vars ärende fortfarande inte är avgjort av Migrationsverket. Många av dem handlar om personer som sökt asyl på nytt.

Förra året kom det drygt 20 000 asylsökande till Sverige, ungefär en åttondel så många som kom 2015.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.