– Vi vill ju lägga pengarna på våra egna medarbetare eftersom vi tror att det är bättre för våra patienterna, våra medarbetare – och såklart också får en effekt på pengapåsen, säger Ida Eriksson (M), till SVT Småland.
I regionens delårsrapport framgår det att Region Kronoberg under första halvåret i år har anställt eller återanställt 131 sjuksköterskor, samtidigt som 97 personer har slutat. Det innebär ett överskott på 34 personer. Under samma period 2023 var det åtta fler som sa upp sig än som anställdes.
Facket varnar för att fler säger upp sig på grund av stressen
Men enligt Vårdförbundet har det ändå varit en historiskt tuff sommar bemanningsmässigt, vilket de menar beror på just att antalet hyrsjuksköterskor minskat. De ser en risk för att det här leder till att fler säger upp sig efter sommaren.
– Jag har inte fått några indikationer på att det skulle vara fler som sagt upp sig efter den här sommaren än efter andra somrar, säger Ida Eriksson.
Oklart om nyanställda sköterskor motsvarar minskningen av hyrpersonal
Ida Eriksson kan dock inte svara på om de nya fastanställningarna motsvarar minskningen av hyrpersonal.
Men innan ni fått tillräckligt många fast anställda, hur långt kan ni gå utan att riskera patientsäkerheten, som det larmats om från bland annat akuten i Växjö?
– Det är ju en process att gå från att vara beroende till att bli oberoende, men vi måste komma ner i att max två procent av våra kostnader går till bemanningsföretagen, säger hon till SVT Småland.
Ida Eriksson säger att regionen gör utfasningen av hyrpersonal så väl avvägt som de kan.
”En balansgång”
– Men det är en balansgång så att vi kan ha en trygg och säker arbetsmiljö och en tillgänglighet på vård för våra patienter.
Har ni varit på rätt sida av den balansen, just på akuten i Växjö?
– Vi hade kunnat ta in och hade budgeterat för fler hyrsjuksköterskor på akuten, men vi fick inte in svar på våra avrop.