I år begränsas antalet platser till högskoleprovet, och bara de som inte redan har ett giltigt resultat kan anmäla sig. Foto: Yvonne Åsell /TT

Nu kan du anmäla dig till högskoleprovet – om du uppfyller kraven

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan man anmäla sig till höstens högskoleprov, ett prov med ett begränsat antal platser och som bara får skrivas av dem som inte redan har ett giltigt provresultat. I Kalmar och Kronobergs län finns i år 850 platser, platser som snabbt spås bli fulla enligt Linnéuniversitetets provanordnare.

Från klockan åtta på fredagsmorgonen kan man anmäla sig för att göra höstens högskoleprov genom att ställa sig i digital kö. Redan klockan sju kan man ställa sig i ”förkö” för att försöka knipa en plats, och får då ett slumpmässigt könummer när anmälan öppnar.

I Kalmar och Kronobergs län är det Linnéuniversitetet som anordnar provet, och det finns möjlighet att skriva provet i Älmhult, Ljungby, Växjö, Nybro, Kalmar, Vimmerby, Västervik och Oskarshamn.

– Den som söker kan önska plats, men det är inte säkert att man får den plats man önskar, säger Linnéuniversitetets provsamordnare Kristina Huolman.

Färre platser för höstens prov

Som en del i coronaanpassningen kommer max 27 600 personer få skriva provet i höst när det anordnas den 25 oktober. Vårens prov blev inställt till följd av pandemin men när det senast genomfördes, hösten 2019, var det drygt 50 000 personer som skrev högskoleprovet.

– Endast personer utan giltigt provresultat kan anmäla sig och eftersom antalet platser kommer vara begränsat vill vi endast uppmana dem som verkligen behöver ett provresultat för vårens antagning att anmäla sig, säger Peter Honeth, regeringens nationella samordnare.

I höst kommer det heller vara möjligt att skriva provet på lika många orter som tidigare. Vanligtvis skrivs provet på cirka 120 platser i Sverige och på flera platser utomlands, men även detta antal kommer begränsas i år till följd av pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.