Ikeavaruhuset i Älmhult. De som varslas om uppsägning är dock tjänstemän. Foto: Peter Magnusson/SVT

100 jobb försvinner på Ikea i Älmhult

Uppdaterad
Publicerad

Ikea organiserar om och gör sig av med 7 500 personer som jobbar inom Ingka-koncernen. 650 av dem varslas i Sverige, varav 100 i Älmhult.

Varsel drabbade Ikea-anställda i södra Sverige under våren och drygt 100 anställda försvann. Det nya varslet i Sverige slår särskilt mot tjänstemannasektorn och kontoren i Malmö, där 220 varslas, Helsingborg, där 250 varslas och Älmhult, där 100 varslas. Övriga 80 tjänster är fördelade över landet.

– Det här kommer inte helt oväntat. Vi har väntat på detta sedan varslet i våras. Det handlar om digitaliseringen som vi nu måste möta, säger Eva Sonesson, vice ordförande på Unionen på Ikea. 

Vilka tjänster i Älmhult det rör sig om är fortfarande okänt. I Älmhult finns till exempel en stor HR-service inom Ingka.

– När vi nu står inför att göra förbättringar i vår organisation, är det med stor respekt för att medarbetare påverkas. Så fort vi vet vilka medarbetare som blir berörda kommer vi, i enlighet med våra värderingar och tillsammans med facket, att stötta varje individ så mycket vi kan i hopp om att hitta bästa möjliga lösning för medarbetarnas nästa steg, inom eller utanför Ikea, säger Karin Bergman, HR-chef Ikea Sverige, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.