Växjö kommun säger nej till lasershow på nyårsafton Foto: Lidköpings kommun

Inga fyrverkerier eller lasershower i Växjö på nyår

Publicerad

I våras diskuterade Växjö kommun möjligheten att arrangera en ljusshow under nyår, men de kom fram till att det inte gick. Anledningen – för dyrt och farligt.

Anna-Karin Axelsson

Växjö Kommun arrangerade en fyrverkerishow inför millennieskiftet, sedan dess har debatten om fyrverkerier böljat fram och tillbaka. Men faktum är att kommunen inte ansvarat för några fyrverkerier sedan år 2000. Sedan 2015 är det dessutom beslutat att det inte skulle vara några fler fyrverkerishower i Växjö, av hänsyn till djur och miljö.

–Det är så här att vi har aldrig ansvarat för fyrverkeriet på nyårsafton, förutom på millennieskiftet, för då var det speciellt, säger Anna-Karin Axelsson som är kulturchef i Växjö.

Lasershow?

Under början av 2018 togs idéen om något slags firande under nyår upp igen. Den här gången med lasershower. Kommunen gjorde en undersökning av hur andra städer hade löst det. Men kom fram till att det inte skulle gå i Växjö, med anledning av säkerhet för bland annat fåglar, men också på grund av den höga kostnaden.

– När vi tittade på andra kommuner så kostade det mellan 400 000 och 500 000, vilket vi inte har budget för. Dessutom är det skadligt för djur, dels blir de skrämda och så kan de få skadade ögon, så det är mycket säkerhetsföreskrifter.

Skulle inte gå på vattnet

Enligt kommunen så skulle en ljusshow passa bättre mot en platt vägg.

– Det är inte heller lämpligt att ha det på sjön, då det inte är så passande att se från olika håll, menar Anna-Karin Axelsson.

Arrangerar mindre ljusshow på kulturnatten

Kultur- och fritidsförvaltningen arrangerar kulturnatten, vårstad och nationaldagen. Under kulturnatten har det funnits mindre ljusshower.

Skulle det inte gå att göra något liknande mindre på nyår då?

– Vi har inget uppdrag att anordna ett nyårsfirande, det är inget kommunalt evenemang på det sättet, säger Anna-Karin Axelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet