Inga kommunala pengar till tiggarboendet

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämnden i Jönköping beslutade i dag att helt avslå ansökan om kommunpengar till migrantboendet på campingen på Rosenlund.

– Det är ett sorgligt besked från vår kommun. Vi hade räknat med att få medel, helt klart, så just nu råder en förstämning, säger Christer Tornberg, samordnare för Kyrkhjälpen.

Kyrkhjälpen ordnade tidigare i december boende åt 30 EU-migranter på Rosenlunds camping i Jönköping, till skydd för vinterkylan. För att finansiera det ansökte de om bidrag på drygt en halv miljon kronor. Men i dag beslutades att det inte blir några pengar.

– Vi ska ha ett möte i morgon förmiddag om hur vi ska gå vidare. Inatt får de bo kvar i stugorna i alla fall, sen får vi se vad som händer, säger Christer Tornberg.

”Det ska inte tas i socialnämnden”

Centerpartiet, Kristdemokraterna, Folkpartiet och hälften av Socialdemokraternas ledamöter röstade för förslaget att ge pengar till Kyrkhjälpen. Moderaterna, Vänsterpartiet och övriga socialdemokrater röstade mot.

– Jag tyckte att förvaltningens motivering för att inte ge detta bidrag var så stark, så det var mina bevekelsegrunder på detta. Förvaltningen menar att det är frivilligorganisationernas uppgift. Egentligen kan man säga att en kommun ska bidra till kyrklig välgörenhet, men det ska inte tas i socialnämnden utan i kommunstyrelsen, säger Kenneth Kindblom, Vänsterpartiets enda ledamot i socialnämnden, som röstade mot förslaget.

Smålandsnytt har sökt socialnämndens ordförande Ola Nilsson (KD) under kvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiggare i Jönköping

Mer i ämnet