Foto: TT

Tiggeriförbud – en ickefråga i kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom förvaltningsdomstolen med beslutet att Vellinge kommun i Skåne som under längre tid velat införa ett förbud mot tiggeri får rätt att göra så. Det var under hösten 2017 som Moderaterna i Vellingby lade fram förslaget med motiveringen att tiggeriet störde den allmänna ordningen.

Men det verkar inte finnas några planer bland de mer högerstyrda kommunerna varken i region Kronobergs eller region Kalmar att införa ett tiggeriförbud.

Har ni lyft frågan om ett tiggeriförbud i er kommun?

Emmaboda – Bo Eddie Rossbol (BA) Kommunfullmäktiges ordförande:

– Nej, det förvånar mig lite att Vellingby fick igenom det förbudet. Frågan har aldrig varit uppe hos oss. Det finns inga tiggare kvar här i Emmaboda. De har det nog väldigt svårt i och med att folk har sluta använda kontanter.

Mönsterås – Anders Johansson (C) Ledarmot:

– Nej, det är en fråga som vi inte diskuterat alls. En ickefråga i kommunen så som det har varit i allafall.

Vimmerby – Leif Larsson (C) Kommunfullmäktiges ordförande:

– Nej, det har inte varit aktuellt här, men det kan ju vara så att det aktualiseras nu igen i och med detta, men det är ingen större problem här.

Älmhult – Elizabeth Peltola (C), Kommunalråd:

– Nej, det är ingen aktuell fråga i Älmhults kommun och det är inget som vi har diskuterat.

Nybro – Christina Davidson (C) Kommunstyrelsens ordförande:

– Nej, att hamna i en situation att behöva tigga för att överleva kan inte vara något som någon vill välja. Medmänsklighet är en betydelsefull utgångspunkt i livet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.