Foto: TT

Toppolitiker i Vimmerby anklagas för trakasserier – (M) rasar

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Vimmerby går till kraftig attack mot sin samarbetspartner och kommunstyrelsens ordförande Ingela Nilsson Nachtweij (C). Hon anklagas av Moderaterna för att bete sig illa mot kommunens tjänstemän och nu kräver partiet en omedelbar förändring.

– Det finns tjänstemän som känner sig utsatta och känner ett obehag i sina roller som tjänstemän i stadshuset. De har kommit till oss oberoende av varandra med liknande berättelser. Det handlar till exempel om att inte förstå sin roll som politiker, att gå förbi chefer i delegationsordning. En del tjänstemän känner sig jagade och trakasserade, säger Marie Nicholson (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Ingela Nilsson Nachtweijs beteende ska enligt Moderaterna ha fått kommundirektören Carolina Leijonram att sjukskriva sig.

– Vi har gått ut och uppmanat våra tjänstemän att kontakta sina skyddsombud. Vi har även krävt att Ingela Nilsson Nachtweij och Centerpartiet ska ta fram en plan för hur hennes sätt att agera kommer att förändras med omedelbar verkan, säger Marie Nicholson.

Ingela Nilsson Nachtweij (C) är kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby Foto: SVT

Om ingen förändring sker snarast planerar Moderaterna att verka för att Nilsson Nachtweij avsätts.

Centerpartiet kallade till presskonferens

Under torsdagen kallade Centerpartiet till en presskonferens för att bemöta angreppen. Ingela Nilsson Nachtweijs medgav då att hennes arbetssätt och hennes önskan om snabba resultat kan ha medfört att vissa medarbetare känt sig felaktigt behandlade.

– För mig och för oss i Centerpartiet är det av största vikt att komma till rätta med de problem som finns. Bara så kan vi fortsätta att utveckla Vimmerby kommun och bara så kommer vi framåt, sade hon under presskonferensen.

Hon poängterade även att det bara har gått ett år sedan valet och att vissa arbetsprocesser ännu är under utveckling.

– Det måste få ta tid att hitta rätt nivåer på kommunikationen och arbetsledningen.

Marie Nicholson (M) fortsatt  skeptisk

Efter presskonferensen är Marie Nicholson (M) fortfarande skeptisk till huruvida någon verklig förändring i Ingela Nilsson Nachtweijs beteende är att vänta.

– Det är väldigt lite och det är väldigt sent. Jag är lite skeptisk till att hon tar frågan på så stort allvar som vi förväntar oss att hon gör, men det får de närmaste dagarna utvisa.

Enligt Marie Nicholson vill Moderaterna, om de ser de förändringar som de efterlyser hos Ingela Nilsson Nachtweij, fortsätta det borgerliga samarbetet i Vimmerby. 

– Förts och främst måste hon se sin egen del i det som sker och ta till sig det människor talar om för henne. Sedan vill jag se hur hon tänker sig att kunna forsätta arbeta och att få vår kommundirektör att vilja komma  tillbaka till arbetet, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vimmerby

Mer i ämnet