Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nilsson Nachtweij (C) om kritiken: ”Måste förändra sättet som jag uttrycker mig” Foto: SVT

Nilsson Nachtweij (C) om kritiken: ”Måste förändra sättet som jag uttrycker mig”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby – Ingela Nilsson Nachtweij (C), har kritiserats hårt för sin ledarstil. Nu ska hon fokusera på att förändra sitt bemötande gentemot medarbetarna, säger hon.

– Jag tror att det viktigaste är att jag måste förändra sättet som jag uttrycker mig och att jag behöver bli mjukare i mina samtal med personal. Allt ska gå via, eller vara förankrat med, cheftjänstemannen, säger hon. 

Tidigare har kommundirektören Carolina Leijonram sjukskrivit sig. Enligt Moderaterna i Vimmerby skedde sjukskrivningen på grund av Ingela Nilsson Nachtweijs sätt att leda arbetet. En del av kritiken bestod i att Nilsson Nachtweij kringgått Leijonram i den byråkratiska hierarkin och istället vänt sig direkt till berörda tjänstemän med uppgifter.

– Det har skett i min iver att lösa problem. Jag är en människa med hög drivkraft och stort engagemang. Jag har inte förstått att det föranlett arbetsmiljöproblem.

Skulle du säga att folk är för känsliga?

– Absolut inte. Det är jätteviktigt att lyssna in allas upplevelser. Vi är varandras arbetsmiljö och jag är beredd att ta mitt ansvar.

Som en del i förändringsarbetet ska Ingela Nilsson Nachtweij nu avsäga sig vissa arbetsuppgifter för att istället fokusera på sitt ledarskap.

– Nu ser vi framåt tillsammans och ska lösa det här på bästa möjliga sätt och jag kommer att lämna över en del ansvar på min vice för att kunna fokusera på mitt ledarskap.

Stöd från omgivningen

Hur känns det att bli kritiserad så hårt inför öppen ridå?

– Jag är ledsen för det – att man inte väljer att prata med mig först innan man går till media. Men jag är samtidigt tacksam att jag får till mig kritik så att jag kan förbättra mig. Det jag blir mest ledsen över är om det drabbar min familj.

Hur har det drabbat din familj?

– Det vill jag inte uttala mig om just nu. Jag vill hålla det privat.

Vilka reaktioner har du fått från omgivningen?

– Jag har fått många kramar och många SMS. Jag tänker inte referera vad det står i dem men jag är mycket tacksam för dem.

Har du övervägt att avgå?

– Nej. Det beror på att jag känner ett väldigt starkt stöd i mitt parti och när jag är ute och träffar folk. Och jag känner ett ansvar mot dem. Skulle mitt parti be mig att avgå är det självklart att jag gör det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vimmerby

Mer i ämnet