Ingela Nilsson Nachtweij (C) sitter kvar trots kritiken. Foto: SVT

Krismöte i Vimmerby efter kritiken mot kommunalrådet

Publicerad

På söndagskvällen hölls ett extrainsatt möte i Vimmerby för att reda ut den politiska krisen som uppstått efter anklagelserna mot kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C). Kritikerna menar att kommunalrådet har trakasserat tjänstemän. Mötet mynnade ut i ett antal förslag om hur situationen ska lösas och kommunalrådet sitter kvar på sin post, tills vidare.

– Jag känner att förslagen inte är tillräckliga för att vi ska uttrycka vårt fulla förtroende för kommunalrådet, men det finns en genuin vilja till förändring, säger Marie Nicholson (M).

I veckan kritiserade moderaterna sin egen samarbetspartner, kommunstyrelsens ordförande Ingela Nilsson Nachtweij (C). De menade att hon betett sig illa mot tjänstemän. Socialdemokraterna krävde att kommunalrådet skulle lämna sin post.

Men än så länge sitter kommunalrådet kvar. Under mötet mellan de styrande partierna lades en antal förslag fram om hur krisen ska lösas.

– Jag kan i nuläget inte berätta vad förslagen handlar om. Vi kommer ta förslagen och diskutera vidare i veckan, säger Marie Nicholson.

Sjukskriven kommundirektör

Kommundirektören är för närvarande sjukskriven, enligt Moderaterna på grund av kommunalrådets beteende.

– Vår prioritering är en god arbetsmiljö. Vi vill ha tillbaka vår kommundirektör i tjänst, säger Marie Nicholson.

Hade du velat att kommunalrådet lämnade sin post?

– Vi är inte där än. Kan vi lösa situationen så att kommunalrådet är kvar och kommundirektören kommer tillbaka i tjänst vore det den bästa lösningen.

”Rannsakat mig”

I ett pressmeddelande uttalar sig kommunalrådet och hon uppger att hon rannsakat sig själv.

– Jag tar på mig en stor del av ansvaret för att vi hamnat där vi har hamnat och har den senaste veckan rannsakat mig själv för att komma fram till vad jag behöver förändra i mitt ledarskap. Bland annat kommer jag att förankra hos kommundirektören innan jag arbetar direkt mot medarbetare ute i organisationen, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C) kommunstyrelsens ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer