Arkivbild. Foto: SVT

Beslutet: Ingen is på Arena Oskarshamn i år

Uppdaterad
Publicerad

Oskarshamns kommun har nu beslutat att det inte blir någon is på Arena Oskarshamn denna säsong.

– Till skillnad från en del andra konstfrusna isbanor runt om i landet, så hann vi inte spola upp vår bana som planerat i början på november innan de allmänna restriktionerna började gälla och hamnade i ett lite osäkert läge, säger fritidschef Daniel Stenberg. 

Svårt att hålla öppet på säkert sätt

Oskarshamns kommun anser att det skulle vara svårt att ha allmänhetens åkning på ett säkert sätt utifrån rekommendationerna som finns. Allmänhetens åkning är populär och brukar locka ett par hundra besökare på ett och samma tillfälle. Begränsningar skulle också kunna skapa problem som folksamlingar utanför Arenan. 

Inga kommuner i Kalmar län erbjuder någon allmän åkning. Däremot finns en föreningsdriven bana i länet som har öppet för allmän åkning. 

– Vi har fått en del synpunkter och frågor utifrån det och det förstår vi, man får ju bedriva träning utomhus och det är skralt med aktiviteter i dessa tider, säger Daniel Stenberg. 

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat att det är stort tryck på isbanan i Öjaby i Växjö. Det har kommit folk från hela Sydsverige, när det inte finns så många isbanor öppna. 

Ekonomi spelar roll 

Men det finns också ekonomiska skäl bakom beslutet. Stora intäkter har tappats inom fritidsverksamheten på grund av restriktionerna, det största tappet har simhallen haft.  

 – Beroende på vädret skulle det totalt kunna kosta ungefär en halv miljon kronor att spola och underhålla is nu, för en säsong som blir väldigt kort och där vi inte har en aning om vad restriktionerna medför för användandet.  Det är inte försvarbart, säger Daniel Stenberg. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer