Sebastian Sjöö, ordförande i Öjaby IS, berättar att många åkt skridskor på den konstfrusna isbanan i Öjaby i Växjö. Föreningen menar att de vidtagit åtgärder för att minska smittspridning. Foto: SVT

Stort tryck på isbanan i Öjaby – lockar folk från hela Sydsverige

Uppdaterad
Publicerad

När ishallar har stängt och isen ännu inte lagt sig på sjöar har många åkt till den konstfrusna isbanan i Öjaby i Växjö. Det här ställer också krav på att föreningen som ansvarar för isen, Öjaby IS, följer coronarestriktionerna.

– De har kommit från Blekinge, Skåne och utanför regionen. Vi har inte gått ut med marknadsföring utan uppdaterat vår hemsida och där har folk hittat att isbanan finns. Vi hörde om en familj som hade åkt från Skåne bara för att få åka skridskor, säger Sebastian Sjöö ordförande i Öjaby IS.

System med kölapp

Det var ingen självklarhet att föreningen skulle öppna isbanan den här säsongen.

– Men vi har fört dialog med smittskyddsenheten och de uppmanar till friskvård och utomhusaktivitet. Med deras ord har vi i styrelsen tagit beslut att hålla öppet, säger Sebastian Sjöö.

Runt isen finns skyltar som uppmanar människor att hålla avstånd. Värmestugan är stängd och föreningen vill att barn och ungdomar har företräde till isen.

Hittills har ingen tidsbokning krävts, men kölappar har delats ut när sällskap blivit ombedda att vänta på sin tur. Särskilda vuxenvärdar har också funnits på plats för att hålla koll på ordningen.

Max 50 vuxna på isen

Det finns uppgifter om att det varit mycket folk på isen samtidigt, men det tillbakavisar Sebastian Sjöö.

– Vi har förhållningsregler att det är max 50 vuxna på isen och då tillkommer barnen. Och det har aldrig varit mer än 50 vuxna på isen samtidigt. Sen kan det upplevas mer på isen, men räknar man antalet på isen så är det i regel mindre folk, men det upplevs som mer, säger han.

– Det har varit bra tryck här. Vi är fortfarande en ideell förening och gör det här på vår fritid. Jag vill lyfta fram att det är eget ansvar som gäller och uppmanar föräldrar att lyfta fram barnen, avstå från att åka själv om det är för mycket folk. Vuxenvärdarna ska hjälpa till att minska på folk, säger han.

Hör mer om isbanan i Öjaby i klippet ovan där du också hör några hockeysugna pojkar som åkt från Ljungby för att kunna åka på is.

Konstfrusen is även i Målilla

En konstfrusen isbana finns också i Målilla. Dit har många också lockats för att åka skridskor.

På den banan finns vissa tider där enbart invånare i Hultsfreds kommun får åka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.