Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dan Nilsson (S) är kommunalråd i Västervik, som har valt att inte använda sig av det kommunala vetot i vindkraftsfrågan. Istället väljer man att göra om vindbruksplanen i kommunen. Och innan den är klar tar man inte upp några ärenden kring nyetablering av vindkraft alls. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Inga nya vindkraftverk i Västervik förrän om tre år

Publicerad

I Västervik stoppar man all nyetablering av vindkraft utan att använda sig av kommunalt veto. Ändå kommer kommunen inte säga ja till nya verk förrän tidigast om tre år.

– Vi har beslutat i kommunfullmäktige att vi ska dra i handbromsen och pausa, säger Dan Nilsson (S), kommunalråd i Västervik.

Skälet är att man från politikens håll säger nej till alla ansökningar är att man menar att den befintliga vindbruksplanen, som bestämmer på vilket sätt vindkraft kan etableras i kommunen, är för gammal och inte längre aktuell. 

Vindsnurrorna har helt enkelt blivit mycket högre än vad som togs i beaktande i den gamla planen, som nu alltså läggs på is. 

– De verk som var havsbaserade förut, flyttar man in till land. Den bilden hade vi inte klar för oss när vi tog vindbruksplanen. Lägg där till att vi har väldigt många bekymrade och oroade kommunmedborgare kring de här etableringarna. Då var det inte svårt att fatta beslut, säger Dan Nilsson.

Tar flera år

Att ta fram en ny vindbruksplan kommer att ta flera år. Och under tiden tillåts det inga nya vindkraftverk i kommunen. Kommunern behöver alltså inte använda sig av möjligheten till kommunalt veto i varje enskilt ärende. På detta sätt tas inga vindkraftsfrågor upp över huvud taget. 

– Jag har ingen brådska med det här. Nu ska vi ge det här tid, och alla ska få vara med och ha en dialog om det här, så vi kommer framåt på ett bra sätt, säger Dan Nilsson. 

När kommer man att kunna se nyetablering av vindkraft i Västerviks kommun tidigast? 

– Jag har svårt att se att det kan bli före 2024. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer