Domstol underkänner Västerviks vindkraftsveto – kom in för sent

Uppdaterad
Publicerad

Västerviks kommuns veto mot en etablering av ett 20-tal vindkraftverk runt Hjorted kom för sent – och påverkar därmed inte möjligheten att ge tillstånd till vindkraftsbolaget. Det menar Mark- och miljödomstolen i en ny dom som nu ger grönt ljus för 22 nya verk.

– Jag blev förvånad, besviken och får även en liten klump i magen med tanke på alla samtal jag haft med boende i det här området som är väldigt oroliga, säger Dan Nilsson (S), kommunalråd i Västervik.

Det var i oktober som Västerviks kommunfullmäktige fattade beslutet att lägga in veto mot vindkraftsetableringen i Tribbhult utanför Hjorted. Det ovanliga var att man lade in vetot efter att tidigare ha sagt ja till projektet.

Vindkraftsplaner i Västerviks kommun

Ändrade sig efter folkstorm

Anledningen var att en stor folkopinion väckts mot vindkraften i Tribbhult, och kommunen ville därför ändra sig.

Vindkraftverkens vara eller icke vara hade överklagats av fågelföreningar till Mark- och miljödomstolen, och därför inte vunnit laga kraft än. Kommunen såg därför sin chans att lägga in ett veto i elfte timmen, något som fick vindkraftbolaget att rasa.

Lade veto för sent

Men onsdagens dom från Mark och miljödomstolen är tydlig: Kommunens veto kom in för sent i processen för att kunna ha någon betydelse:

– I det här fallet har vi ansett att kommunens veto ska komma i första instans, alltså hos miljöprövningsdelegationen på länsstyrelsen. Eftersom kommunen inte överklagade miljöprövningsdelegationens beslut så menar vi att man kommit in för sent, säger Cecilia Giese Hagberg, rådman vid Mark och miljödomstolen till SVT.

Domen går dock på tvärs med en annan dom som kom i Förvaltningsrätten i mars i år. Där ansåg man att Västerviks kommuns beslut var lagligt och fattat på ett korrekt sätt. Men eftersom kommunernas möjlighet att lägga in veto mot vindkraftsetableringar regleras i miljöbalken är det i Mark- och miljödomstolen den ska prövas, skriver Mark och miljödomstolen i sin dom.

Kanske inte får överklaga

Domen innebär nu att vindkraftsbolaget Statkraft får tillstånd att bygga 22 vindkraftverk runt Hjorted – fler än vad länsstyrelsen gett tillstånd till.

Kommunalrådet Dan Nilsson säger nu att Västerviks kommun kommer att överklaga domen. Men det är oklart om man faktiskt får det. Eftersom kommunen aldrig överklagade ursprungsbeslutet är de heller inte part i förhandlingarna som varit i Mark- och miljödomstolen. Istället är det Tjust fågelförening och Birdlife Sweden som står för överklagandet mot vindkraftsbolaget.

– Det blir upp till Mark- och miljööverdomstolen att avgöra om vi kan överklaga, men vi ska göra det vi kan i alla fall, säger Dan Nilsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftsplaner i Västerviks kommun

Mer i ämnet