Här lastas tusentals hot om skadestånd över – vill stoppa vindkraftsplaner

Uppdaterad
Publicerad

Över tusen fastighetsägare i Västerviks kommun hotar att kräva skadestånd från vindkraftsbolag som planerar parker i området.

Under torsdagen fick Västerviks kommunalråd Dan Nilsson (S) famnen full när över tusen underskrifter lämnades över – papper som nu ska vidare till vindkraftbolaget.

Totalt har de närboende samlat 1023 underskrifter från fastighetsägare med hus inom åtta kilometer från tre planerade vindkraftsparker i kommunen: Tribbhult, Lebo och Lervik.

Ortsborna hävdar att deras bostäder kommer sjunka i värde om parkerna byggs, och hänvisar till uppgifter i en forskningsrapport från KTH. Rapporten pekar på att vindkraftsparker påverkar fastighetsvärdet negativt.

Vindkraftsplaner i Västerviks kommun

Ger ortsborna rätt

En av parkerna, den i Tribbhult, har kommunen redan använt sitt veto mot, något som i sin tur överklagats av vindkraftsbolaget. De andra två områdena däremot är det försent för kommunen att stoppa genom veto, då de redan har vunnit laga kraft.

Enda sättet för ortsborna att få sin vilja igenom nu, är om vindkraftsbolaget sätter stopp på eget bevåg. Som slagträ använder sig ortsborna nu av hot om skadestånd.

Skulle röstat emot

Det självkritiska kommunalrådet Dan Nilsson (S) tog emot jätteluntan med papper. Hade han fått ta ställning till vindkraftsparkerna i dag, skulle han röstat emot.

– Jag hade varit väldigt tveksam eftersom det blir en koncentration kring två små orter i kommunen.

Se överlämnandet och hör sidorna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftsplaner i Västerviks kommun

Mer i ämnet