Ingvar Kamprad startade Ikea redan som 17-åring. Foto: TT

Ikeas grundare Ingvar Kamprad har gått bort

Uppdaterad
Publicerad

Grundaren till Ikea, Ingvar Kamprad har gått bort – 91 år gammal. Han dog på sin gård utanför Liatorp i Älmhults kommun efter en kort tids sjukdom.- Han fick lunginflammation efter en flygresa, säger vännen Bertil Torekull till SVT Nyheter.

På Twitter och Facebook skriver Ikea att grundaren av möbelvaruhuset stilla somnat in i sitt hem i Småland. Även Ikeas presstjänst bekräftar Kamprads bortgång för SVT Nyheter.

”Ingvar Kamprad har i stillhet somnat in i sitt hem i Småland. Han föddes 1926 i Småland och redan som 17-åring grundade han IKEA. Ingvar kommer att vara mycket saknad och varmt ihågkommen av sin familj och av IKEA-medarbetare över hela världen.”

Kamprad dog på sin gård utanför Liatorp i Älmhults kommun, dit han flyttade från Schweiz 2013 efter att ha bott utomlands över 40 år, efter en kort tids sjukdom, skriver TT. Han blev 91 år gammal.

– Han fick lunginflammation efter en flygresa. Dessutom var han gammal och lite sjuk sedan tidigare. Läkarna på Ljungby lasarett ställde verkligen upp och hjälpte så gott de kunde, säger Bertil Torekull till SVT Nyhteter.

Gav sällan intervjuer

Entreprenören och Ikea-grundaren Ingvar Kamprad var en motsatsernas man. Han gav sällan intervjuer men pratade ofta med kunderna och anställda i företagets alla varuhus. Han var en av världens rikaste personer men hade ändå rykte om sig att vara sparsam. Så här beskrev han sig själv när SVT intervjuade honom på 1980-talet.

– Jag är en dålig beslutsfattare, en dålig organisatör och jag har en himla massa handikapp. Jag tror att jag har ett lågt IQ-värde, men å andra sidan har Vår Herre varit snäll och givit mig ett rätt sunt förnuft. Det har jag lyckats utnyttja rätt många gånger, sa Ingvar Kamprad. 

Möblerade folkhemmet

Ingvar Kamprad föddes 1926 i småländska Pjätteryd. Som 17-åring startade han Ikea, en förkortning för Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd.

Till en början såldes bland annat pennor och klockor men efter några år började företaget även sälja möbler. 

I mitten av 1950-talet kom den första egna möbelkollektionen. Idén var enkel, de ville sälja möbler som så många personer som möjligt kunde köpa oavsett plånbokens storlek.

– Så fort det gällde lite snygga och kvalitativa produkter så var de himla dyra. Det borde ju gå att producera formriktiga och funktionsdugliga produkter till ett lågt pris för många människor, sa Ingvar Kamprad.

Ikea blev huvudleverantör av möbler till det svenska folkhemmet. Sedan följde framgångar i övriga Europa, Nordamerika och bland annat Kina och Ryssland. 2015 hade Ikea 328 varuhus i 43 länder. Ingvar Kamprad lämnade företagets ledning 1986 men fortsatte att kontrollera sitt livsverk som senior advisor. Då kommenterade Ingvar Kamprad sin nya roll i Ikea så här.

– Jag känner mig väldigt välkommen att fortsätta att vara aktiv. Åtminstone de närmaste 10, 15, 20 åren.

Problem trots rikedom

Ikea upplevde en enorm tillväxt och med åren ledde det till att Ingvar Kamprad blev en av världens rikaste personer. Men trots rikedom så fanns det problem, bland annat med alkohol.

– Det hände på tidigt 1960-tal att jag kände att jag var på väg att bli alkoholist. Då gick jag till min husläkare som sa att jag inte skulle dricka under tre veckor tre gånger om året. Då blir njurar och lever rensade och du blir aldrig alkoholist, sa Ingvar Kamprad.

1994 avslöjades det att Ingvar Kamprad varit medlem i den fascistiska Nysvenska Rörelsen under 1940-talet. Hans engagemang i rörelsen upphörde först på 1950-talet. Senare förklarade han kopplingen till fascism och nazism som ”förvillelser” och har kallat det för ”sitt livs största fiasko”. I samband med avslöjandet skrev han ett förklarande brev till alla inom Ikeakoncernen.

Flyttade hem till Sverige

Ingvar Kamprad var gift med Margaretha Kamprad-Stennert från 1963 fram till hennes död 2011. Tillsammans fick de tre söner som är verksamma inom Ikeakoncernen. Ingvar Kamprad har även en adoptivdotter från sitt första äktenskap.

1973 lämnade Ingvar Kamprad Sverige för att först flytta till Danmark och sedan landa i Schweiz. I mars 2014 flyttade han tillbaka till Sverige igen och bodde på Bölsö gård i Liatorp utanför Älmhult.

2011 avslöjade SVT:s Uppdrag granskning i samarbete med Smålandsposten att Ingvar Kamprad stoppat undan 100 miljarder i en stiftelse i skatteparadiset Liechtenstein. Många reagerade starkt på granskningen och kallade det för en häxjakt på Ingvar Kamprad. En tid senare erkände Ingvar Kamprad i en intervju i Smålandsposten att det var fel att lägga stiftelsen i Liechtenstein.

– Jag får skylla mig själv, för jag gjorde en grundtabbe, sade Ingvar Kamprad då.

Samma år grundade Ingvar Kamprad och hans familj en stiftelse med säte i Växjö som skänker pengar till forskning och utbildning inom en rad områden. Kamprad själv och Ikeabolagen har skänkt miljarder kronor till stiftelsen som delat ut stora summor. Mycket pengar har satsats på projekt inom äldres hälsa.

2013 lämnade Ingvar Kamprad Ikeas styrelse men fortsatte att vara aktiv inom företaget som rådgivare. Ordförandeposten övertogs av yngste sonen Mathias Kamprad. I april 2016 fyllde Ingvar Kamprad 90 år. Dagen firades i stillhet tillsammans med familjen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.