Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Rosenqvist är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar län. Han tycker inte att det är märkligt att Länssjukhuset har en hög vårdskuld när det gäller inställda operationer. Anledningen är att nästan all länets covid-vård har skett på Länssjukhuset under pandemin. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Inställda operationer – upp till två år att jobba ikapp i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har satt sjukvården på vänt, och många av de planerade operationerna har tvingats skjutas upp. Sjukhusen i Kalmar och Kronobergs län är inga undantag. Och enligt statistiken är det sämst ställt på Länssjukhuset i Kalmar.

Datajournalister på Sveriges television har jämfört samtliga sjukhus i landet och räknat ut hur stor vårdskulden är i antal arbetsdagar på varje ställe.

Länssjukhuset i Kalmar har en skuld på 203 operationsdagar, Oskarshamns sjukhus 184, Centrallasarettet i Växjö 138, Lasarettet i Ljungby 118 och Västerviks sjukhus 71 dagar. Värdet för hela landet är 125 dagar.

Kalmar sticker ut

I Kalmar och Kronoberg är det Länssjukhuset i Kalmar som sticker ut, vilket inte förvånar hälso- och sjukvårdsdirektören. 

– Vi har haft nästan all covid-vård, framför allt intensivvården, på Länssjukhuset. Det har inneburit att vi har minskat antalet operationer högst väsentligt, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar län.

Tar flera år att jobba ifatt

Nu när pandemin lättar gäller det att arbeta av vårdskulden. 

– Under förutsättning att vi inte får ytterligare en våg av pandemin gäller det att arbeta så metodiskt som möjligt för att utnyttja de resurser vi har, så att vi kan hjälpa så många som möjligt, säger Johan Rosenqvist. 

När kan ni komma ikapp? 

Under pandemin har flertalet operationer fått ställas in. Länssjukhuset i Kalmar sticker ut i statistiken om SVT har sammanställt. I klippet ovan kan du se mer om jämförelsen med riksgenomsnittet. Foto: SVT Design

– Omöjligt att säga i dagsläget. Men min bedömning är att det kommer ta ganska lång tid – minst ett till två år. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer