Tora Elversson Dahlström är ordförande för Vårdförbundet i Kalmar och mycket kritisk till den vårdskuld som uppstått sedan många operationer och ingrepp fått skjutas på framtiden på grund av coronapandemin. Foto: Johan Hammarstedt/SVT

Vårdförbundet: ”Vi kan inte låtsas som problemet inte finns”

Uppdaterad
Publicerad

Den vårdskuld som uppstått efter coronapandemin är något som oroar Vårdförbundet i Kalmar län.

– Vi kan inte längre låtsas som det här problemet inte finns, säger Tora Elversson Dahlström som är ordförande för Vårdförbundet i Kalmar.

Hon reagerar starkt på den undersökning och de siffror som presenteras i SVT:s undersökning av hur stor vårdskulden är på Länssjukhuset i Kalmar.

– Att vårdskulden var stor, det visste vi, men vi blir ju helt förfärade av att se de här siffrorna, säger Tora Elversson Dahlström.

Beroende av hyrbolag

Hon pekar på att det kommer att ta lång tid att jobba i kapp den vårdskuld som uppstått under pandemin.

-  Det här är ju bekymmer som vi haft en längre tid, redan innan coronapandemin var vi  beroende av hyrbolag för att kunna ge samhällsmedborgarna den hälso och sjukvård som de behöver, säger hon.

Vad betyder vårdskulden för dina medlemmar?

– Ja, alltså vi måste vara tydliga med att vårdskulden inte är medlemmarnas, utan politikernas och de som är ansvariga för hälso- och sjukvården i Kalmar län. Det är deras vårdskuld, säger hon.

Tora Elversson Dahlström anser att fler människor med rätt kompetens måste anställas, för att komma tillrätta med vårdskulden.

– Och för att kunna hjälpa medborgarna i detta.

I klippet kan du höra Vårdförbundet kommentera vårdskulden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.