I klippet hör du regionrådet, Christer Jonsson (C), berätta mer om vårdskulden. Foto: Bertil Ericson/TT/SVT

Regionrådet: ”Operationsköerna beror enbart på pandemin”

Uppdaterad
Publicerad

Av Kalmar läns tre sjukhus är det Länssjukhuset i Kalmar som dragit det största lasset inom covidvården. Det är enligt regionrådet anledningen till att sjukhuset nu har en vårdskuld på 203 operationsdagar.

– Det är inte länssjukhuset som har en stor mängd uppskjuten vård, utan det är regionen som har det, säger Christer Jonsson (C).

Regionrådet Christer Jonsson (C), som är vice ordförande i regionstyrelsen och har ansvar för hälso- och sjukvården, anser att Länssjukhuset i Kalmar inte är ensam om den höga vårdskulden – utan hela regionen där tre sjukhus ingår.

– Covid-iva har i stort sett tagits om hand av Länssjukhuset i Kalmar och de har fått ställa in annan verksamhet, medan till exempel Västervik har varit mindre påverkad av covidvården, säger han.

Tar tid att komma ikapp

För att få bukt med problemet berättar Christer Jonsson att de tre sjukhusen måste samverka och dela på arbetet. Region Kalmar län har avsatt resurser för arbetet i årets budget och Christer Jonsson tror att det är något som kommer behöva göras även i nästa års budget.

Kommer ta tid

Regionen kan behöva köpa insatser från andra regioner eller aktörer som kan hjälpa till att ge invånarna behandling snabbare.

– Jag tror inte att man ska förvänta sig att vi kommer vara ifatt under år 2022, tyvärr tror jag att det kommer ta längre tid än så. 

Vårdförbundet anser att det fanns problem redan innan pandemin, vad är din kommentar?

– Region Kalmar hade svårigheter med tillgängligheten en period 2018, men under 2019 vände vi på det. Innan pandemin kom var vi en av de regioner i landet som hade den bästa tillgängligheten. Men det innebär ju inte att vi har utmaningar att möta vårdbehoven som finns, säger Christer Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.