Anstalten i Kalmar. Foto: TT

Intagen försökte rymma från fängelset i Kalmar

Publicerad

Vid 14-tiden i söndags inträffade ett rymningsförsök på anstalten i Kalmar. En intagen försökte med hjälp av ett rep av ihopknutna kläder att ta sig över stängslet när han var ute på rastgården.

Repet, som kastades ut från i ett bostadsrum genom ett gallerförsett fönster, användes av den intagne för att försöka klättra längs fängelsets fasad och över ett stängsel intill rastgården, rapporterar Östra Småland.

En vakt kunde dock stoppa rymningsförsöket:

– Personal ingrep på ett rådigt sätt och fick ner klienten genom att ta tag i tygskynket. När han ramlat ner på marken sprang han till ett annat ställe och försökte klättra, men personal lyckades få tag i honom och avvärja rymningsförsöket, säger Hans Lagerlöf, anstaltschef i Kalmar till tidningen.

Efteråt placerades ett flertal intagna som misstänks varit delaktiga i rymningsförsöket i isoleringscell. Vissa har även fått byta anstalt.

Händelsen ska nu utredas av Kriminalvården:

– Vi kommer självklart att titta på hur vi hanterar de intagnas klädesplagg och om rutinerna behöver justeras. Vi ska vända på alla stenar, säger Hans Lagerlöf till Östra Småland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer