Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist tillbakavisar kritik från covidpersonal som säger att de erbjöds massage istället för risktillägg. -Vi har inga risktillägg och den som jobbat extra har också fått extra betalt. Massage var ett erbjudande från sjukhuset, säger han. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Sjukvårdsdirektören: ”De som jobbat extra har fått betalt”

Uppdaterad
Publicerad

Johan Rosenqvist, sjukvårdsdirektör i region Kalmar, tillbakavisar kritiken från sjukvårdspersonalen och säger att erbjudandet om massage var ett förslag som kom från personalen.

– Och det försökte vi tillmötesgå, säger han.

Det var under onsdagen som sjukvårdspersonal på region Kalmar kritiserade sin arbetsgivare för att ha erbjudit massage istället för att tillmötesgå covidpersonalens önskemål om att få ett risktillägg.

– Nu är det ju inte bara massage man har fått. Har man tagit extrapass har man naturligtvis fått lön för det, och periodvis rätt så mycket extra för det. Massage var ett erbjudande från sjukhuset, när man frågade om det var något extra man kunde göra som kunde underlätta i vardagen, säger sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

Han fortsätter:

– Vi har inte risktillägg, däremot har det utgått ersättning till många personer som har arbetat med covid. Det har framför allt varit kopplat till om man har tagit extrapass eller liknande. Summorna har varierat mellan 4000 och 9000 kronor per arbetspass under vissa perioder när vi haft stort behov av det.

Krislägesavtalen användes aldrig i Kalmar. Hur kommer det sig?

-  Intensivvården hade en väldigt hög beläggning efter årsskiftet, då begärde vi att få använda oss av krislägesavtalet. Men kort därefter minskade beläggningen på intensivvårdsavdelningen väldigt snabbt, så då behövde vi aldrig använda det eller anmoda vår personal att arbeta efter de regler som gäller vid det avtalet, säger Johan Rosenqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet