23-åriga Isabell Schölin berättar om sin situation på bostadsmarknaden. Foto: Clary Kroon/SVT

Isabell är en av många unga som inte har råd att köpa lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

23-åriga Isabell Schölin bor i en hyresrätt i Växjö, men skulle gärna köpa en lägenhet istället. Hon är en av många unga som inte har råd, trots ett heltidsjobb.

– Jag tycker att lägenheterna i Växjö är alldeles för dyra. Det är mycket nybyggen och många är lyxlägenheter som unga inte har råda att köpa, säger Isabell Schölin.

Varför skulle du vilja köpa en lägenhet?

SVT granskar bostadsmarknaden

– En känsla att äga något själv, kunna ändra om utan att fråga hela tiden, men också för att sänka bostadskostnaden, för hyrorna i dag är skyhöga.

Få unga har råd att köpa bostadsrätt

SVT Nyheter har tittat på hur många lägenheter som ungdomar i åldern 20 till 24 år med en medelinkomst kan har råd med. Våra beräkningar visar att i centralorten Växjö kunde de bara välja på 4 av de 508 lägenheterna som nyligen sålts.

SVT har jämfört medelinkomsten för åldersgruppen med vad lägenheterna kostade att köpa. Vi har också utgått från Konsumentverkets “flytta hemifrån-budget” som visar att en ungdom kan lägga 36 procent av sin disponibla inkomst på sitt boende. 

Svårt att spara till kontantinsats 

Isabell Schölin lägger betydligt mer än 36 procent av sin inkomst på sitt boende. Hon bor tillsammans med sin son i en trea på 76 kvadrat som hon betalar drygt 8200 kronor i månaden för.

– Ungefär halva min lön går till mitt boende. Det är svårt att spara ihop pengarna till en kontantinsats med ett vanligt jobb. Man måste kunna leva också, säger hon.

Billigare på mindre orter

Även i centrala Kalmar är det svårt för unga att köpa lägenhet. Enligt vår uträkning skulle vår ungdom bara ha råd att köpa 48 av de 559 lägenheterna som sålts. 

På mindre orter är det betydligt lättare för unga att köpa en lägenhet. I till exempel centrala Oskarshamn kunde vår ungdom ha råd med 76 av 121 lägenheter, i centrala Vimmerby 9 av 17 och i centrala Tingsryd skulle de kunna välja på 5 av de 16 lägenheter. 

I klippet kan du höra Isabell berätta om sin situation.

Fakta: Så gjordes undersökningen

  • SVT har samlat in alla försäljningar på internetsajten Hemnet.
  • Det är drygt 117 000 försäljningar som har skett under perioden 2019-03-01 till 2020-02-29.
  • Vi har sedan räknat ut den totala månadskostnaden för varje bostad – och där inkluderar vi ränta (1,49 %), amorteringar (2 %), eventuell månadsavgift och driftskostnad.
  • Vi har antagit att köparen har pengar till kontantinsatsen på 15% av köpesumman.
  • För att avgöra om ungdomen har råd med månadskostnaden har vi använt Konsumentverkets Flytta hemifrån-budget. I budgeten läggs 36 % av den disponibla inkomsten på boendet.
  • Vi har tagit fram medelinkomsten för en person mellan 20-24 år i varje kommun, räknat ut den disponibla inkomsten per månad och jämför med den totala månadskostnaden för lägenheter i kommunens centralort.
  • Slutligen räknar vi antalet lägenheter där den totala månadskostnaden underskrider 36 % av ungdomens disponibla inkomst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet