Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Jätteuppsving för digitalt IT-kafé för äldre under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Antalet deltagare Västerviks kommuns IT-kafé för äldre har mångdubblats de senaste åren. Pandemin kan vara en orsak till ökat intresse.

Varje dag möter projektledaren Malin Ekdahl äldre i Västervik för att prata om ny teknik och testa digitala prylar. Från 60 deltagare våren 2019 är de nu 180.

De allra flesta träffarna har skett fysiskt. Men de senaste veckorna har deltagarna fått hålla möten digitalt, på grund av den stora smittspridningen.

”Droppat in fler och fler”

Enligt undersökningen Svenskarna och internet 2021 som publicerades ut av Internetstiftelsen i höstas, visar att användningen av videomöten bland äldre har ökat de senaste året. 75 procent av de svarande mellan 66 och 75 år hade haft minst ett videosamtal.

Har pandemin gjort de äldre mer intresserade av IT?

– Ja det tycker jag, de vågar lite mer. Många säger att de där digitala mötena är jag inte med på. Men sen har de droppat in fler och fler. Och de är så stolta när de lyckas logga in och vi ser och hör varandra, säger Malin Ekdahl.

SVT kopplade upp sig tillsammans med pensionärer från Gamleby, för att se hur pandemin påverkat deras intresse för IT – och om de vill fortsätta ses digitalt när restriktionerna nu släpper.

Möt deltagarna i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.