Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yuliia trivs på kontoret i Ljungby, men kriget gör sig påmint hela tiden. Hör henne berätta mer i klippet ovan. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

It-ingenjören Yuliia flydde Kiev – fick jobb i Ljungby

Uppdaterad
Publicerad

Det gick snabbt för it-ingenjören Yuliia att hitta ett passande jobb i Sverige efter den ryska invasionen. Hon och tonårsdottern bor nu i Ljungby sedan knappt ett år, och de trivs även om kriget dagligen gör sig påmint. 

När bomberna började falla över Kiev tog Yuliia snabbt beslutet att lämna landet. Frågan var bara var, och hur hon skulle försörja sig. Via kontakter på nätverket Linkedin fick hon veta att it-företaget Consid i Sverige sökte personer med kompetenser inom systemutveckling.

– Jag fick ett meddelande från en rekryterare som hjälpte ukrainska kvinnor med it-utbildning att få jobb utomlands. Jag skrev till honom, och bad honom att kolla igenom mitt CV. Sedan tog det bara några timmar till att Consid hörde av sig med ett erbjudande, säger Yuliia.

Stannar till kriget är slut

Nu bor och arbetar Yuliia på ett av företagens kontor i Ljungby. Det är stora kontraster från miljonstaden Kiev, där flera av hennes släktingar befinner sig. Hon säger till SVT att hon vill stanna i Sverige tills det blir fred igen.

– Det är blandade känslor. Jag är i ett nytt land, och det är en annan arbetskultur. Mina kollegor sa till mig från början att de vill hjälpa till med vad jag än behöver. Och med det stödet kände jag att jag ville ge jobbet en chans, säger hon.

KLIPP: Hör Yuliia berätta om hur svenska fikakulturen överraskat henne:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yuliia om fikakulturen Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ljungby

Mer i ämnet