Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
It-företagets satsning lockade inte lika många ukrainare till Sverige som väntat, summerar kommunikationschefen Nathalie Besèr. Foto: TT/SVT

Var redo att anställa 100 från Ukraina – fem ville komma

Uppdaterad
Publicerad

It-bolaget Consid var redo att erbjuda ukrainsk it-personal arbete i Sverige efter den ryska invasionen. Men trots att de var redo att anställa hundra personer, arbetar bara fem personer på bolaget idag.

– Det blev inte alls som vi trodde. Vi var helt enkelt inte så attraktiva, säger Nathalie Besèr, kommunikationschef på Consid.

I samband med Rysslands invasion av Ukraina 24 februari 2022 gick det svenska it-företaget Consid ut med en kampanj riktad mot Ukraina där it-personal erbjöds anställning och boende i Sverige samt hjälp att komma hit.

Ett år senare konstaterar konsultbolagets kommunikationschef att den väntade anstormningen av jobbsökande flyktingar uteblev.

– Vi har fem från Ukraina som jobbar idag, vi var beredda på 80 till 100 personer. Vi hade ett 30-tal i loopen men de flesta åkte till andra länder eller hittade något annat, säger Nathalie Besèr och fortsätter:

– Vi gjorde verkligen vårt bästa med att vi fick uppmärksamhet i lokal media som tog upp det här och vi spred det i våra nätverk. Jag tror verkligen att informationen gick fram. Vi hade nog inte gjort någonting annorlunda. Lärdomen är att det inte alltid blir som man tror.

Planerar för framtida etablering i Ukraina

Trots att erbjudandet inte genererade så många nyanställningar som bolaget hoppats så har satsningen gjort avtryck. Inte bara för de fem ukrainska it-konsulter som kommit till Sverige för att arbeta, en av dem Yuliia på företagets kontor i Ljungby. Utan även för bolagets framtid.

– Vi hade ingen verksamhet i Ukraina eller grannländerna tidigare. Nu tittar vi på hur vi ska bygga upp och så fort det lugnar ner sig så kommer vi ta oss till Ukraina. Det är tack vare det här tillskottet vi har fått. Jag tror att de har haft större påverkan på oss än vad vi har haft på dem, säger Nathalie Besèr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.