Frustration över datasystem hos polisen

Uppdaterad
Publicerad

Missnöjet med polisens nya datasystem är stort hos Jönköpingspolisen och på många andra håll. Det handlar både om avrapportering och om hantering av vapenärenden och polisen får ta emot många arga samtal från allmänheten på grund av långsam handläggning.

Polisens nya datasystem har väckt stor irritation. Det som skulle underlätta har istället inneburit att allt tar längre tid.

– Det handlar om två system som är byggda på samma plattform, säger Patrik Forsemalm som är huvudskyddsombud hos polisen i Jönköpings län.

Polisens kritiserade datasystem

Plattformen heter Siebel och de två systemen är PUST, Polisens utredningsstöd som används vid avrapportering av händelser och Pär, Polisens ärenderegistrering som används av polisens tillståndsenhet vid frågor om vapeninnehav.

– Arbetsbelastningen vid tillståndssektionen på Jönköpingspolisen har blivit ohållbar på grund av det nya vapenärendesystemet som dras med stora tekniska problem, säger Patrik Forsemalm.

Dåligt anpassade

Enligt Forsemalm är problemet att de båda systemen är dåligt anpassade för polisens verksamhet och att de införts alldeles för snabbt medan systemets alla barnsjukdomar finns kvar.

Två handläggare har fått ägna hela tio arbetsdagar åt teknikstrulet samtidigt som högarna med ärenden växt.

Vad göra? Utveckla eller avveckla?

– Jag tycker att man ska göra sig av med det, säger Patrik Forsemalm.

– Tillståndseneheten arbetar bland annat med vapen och licenser i dödsbon och med ansökningar om vapenlicenser för jakt, säger Forsemalm.

Arga samtal

– Eftersom allt tar mycket längre tid får polisen ta emot många arga samtal från allmänheten.

Ledningen för Jönköpingspolisen arbetar med en åtgärdsplan, men den tar tid.

– I slutändan är det Rikspolisstyrelsen som äger frågan och vi gör vad vi kan för att påverka men det är inte helt lätt, säger Patrik Forsemalm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens kritiserade datasystem

Mer i ämnet