Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Lars Rahm från Ivo kritisera hur Växjö kommun hanterat en autistisk man med särskilda behov. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ivo dömer ut Växjö kommuns inlåsningsmetod – bröt mot grundlagen

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, är nu klara med sin granskning av ett LSS-boende i Växjö, där en autistisk man blivit inlåst.

– Det är synnerligen bekymrande att det här tillämpas och att det är för de mest utsatta brukarna som har särskilda behov, säger Ivo:s enhetschef Lars Rahm.

Historien uppdagades efter att Ivo upplystes om missförhållanden på ett LSS-boende i Växjö. Myndigheten gjorde nyligen ett oanmält besök hos verksamheten för att se om uppgifterna stämde.

– Vi kunde konstatera när vi var där att här använde man sig av otillåtna begränsningsåtgärder, i det här fallet inlåsning, säger Lars Rahm.

När Ivo besökte boendet noterades det att endast en lägenhet hade lås på dörren. I lägenheten fanns en sluss innanför dörren, försedd med plexiglas och en lucköppning. Från slussen fanns ytterligare en dörr med kodlås som ledde ut till en ”hage”.

”Omedelbart undanröjas”

Där bor en autistisk man i 40-årsåldern som har behov av särskilda vårdinsatser.

– Det här ska omedelbart undanröjas. Det är förbjudet att låsa in människor i vårt land, säger Lars Rahm.

Dörren till mannens lägenhet är låst från utsidan och isolerad från insidan.

– Det här är komplexa utmaningar. Men det måste finnas andra åtgärder att trygga den här brukaren utan att låsa in, säger Lars Rahm.

Bröt mot grundlagen

LSS-verksamhet bygger på frivillighet. Inga tvångs- och begränsningsåtgärder får förekomma mot den enskildes viljan.

Mannen, som i detta fallet varit rörelseförhindrad, har svårt att kommunicera och kan bli våldsam mot sig själv, och andra.

I Sveriges grundlag står det: ”Var och en är gentemot det allmänna skyddad mot frihetsberövanden”. Det betyder att ingen får förhindras att förflytta sig utanför ett rum eller annat relativt starkt begränsat område.

Men Växjö kommun har ändå använt sig av inlåsning, utan att ha lagligt stöd för det.

– Det är en person med komplexa behov som behöver insatser som är väldigt speciella, säger Ewa Ekman, förvaltningschef på Växjö kommun.

– Vi delar olika åsikter här. Vi är fast övertygade i vår bedömning att det här är en otillåten åtgärd som inte får förekomma, säger Lars Rahm.

Nu vill Ivo att Växjö kommun ger mannen möjlighet att röra sig fritt och att låsen försvinner. Senast den 13 december ska kommunen redovisa sina åtgärder för IVO.

• Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade – LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor.

• Lagen garanterar att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de får.

• Målet är att den enskilde får möjlighet att leva som andra.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer