Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har idag skickat ett brev till regeringen på grund av att flera kommuner anmält sitt eget arbete med mottagande av ensamkommande barn.

IVO larmar regeringen efter att flera kommuner anmält sig själva

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har fått in 41 lex Sarah-anmälningar där kommuner anmäler sig själva gällande sitt mottagande av ensamkommande flyktingbarn. Nu skickar IVO ett brev till regeringen.

I brevet till regeringen står det att Ivo under hösten fått in lex Sarah-anmälningar från kommuner av en karaktär myndigheten inte sett tidigare. Det handlar om generella och strukturella omständigheter som leder till, eller riskerar att leda till, missförhållanden. Vanligtvis rör sig lex Sarah-anmälningar om en specifik situation eller individ.

Bryter mot lagen

I de anmälningar IVO nu fått in signalerar kommunerna att de på grund av ett stort mottagande av ensamkommande flyktingbarn inte längre kan uppfylla lagens krav på kvalitet, säkerhet och rättsäkerhet för de barn som placeras på hem för vård eller boende, HVB, eller i familjehem.

I det brev IVO nu skickar till regeringen bifogar man även en lista över de anmälningar man fått in mellan den första september och åttonde december, vilket rör sig om 31 anmälningar. Bland kommunerna på den listan finns Mörbylånga och Alvesta kommun med.

Fler har anmält sig

Men efter att Ivo sammanställt anmälningarna för att skicka dem till regeringen har fler kommuner tillkommit. Mellan 1 september och 14 december har man sammanlagt mottagit 41 anmälningar rörande kommuners mottagande av ensamkommande barn.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om situationen i Hultsfred, att kommunen stoppat sitt mottagande av ensamkommande barn och valt att anmäla sig själva till IVO Under förra veckan fick IVO även in en anmälan från Lessebo kommun.

Kommuner som anmält sig själva:

Alvesta, Forshaga, Göteborg 3 st, Habo, Hallstahammar, Halmstad, Helsingborg, Huddinge, Hudiksvall, Hultsfred, Håbo, Hässleholm, Jokkmokk, Kalix, Kiruna, Landskrona, Lessebo, Malmö 2 st, Malå, Mullsjö, Mörbylånga 2 st, Nacka, Norrtälje, Olofström, Ovanåker, Ronneby, Simrishamn, Sollentuna, Strömstad, Surahammar, Sölvesborg, Tanum, Trelleborg, Uddevalla, Umeå 2 st, Västerås.

Under perioden 1 september – 14 december har kommunerna ovan skickat en, eller flera, lex Sarah-anmälningar till Inspektionen för vård om omsorg, Ivo, gällande sin situation med mottagandet av ensamkommande barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.