• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från brand i Kivik. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus Läs mer

Foto: TT

Ja till stor vindkraftspark

Publicerad

Länsstyrelsen i Kalmar har gett klartecken för en park med 58 vindkraftverk i ett skogsområde mellan Mönsterås och Fliseryd.

Det har varit väldigt mycket arbete under flera års tid, men vi är nöjda med beslutet, säger Lars Engström, sakkunnig i miljöprövningsdelegationen på länsstyrelsen i Kalmar.

Företaget Startkraft Södra vindkraft AB lämnade in sin ansökan om att bygga en vindpark som omfattar 58 stycken 200 meter höga vindkraftverk under hösten 2012. Om parken byggs blir den länets största. Anledningen till att ärendet dragit ut på tiden är att det varit många intressenter som yttrat sig.

– Man vill bygga i ett område som delvis gränsar mot Emån med höga naturvärden som omfattas av natura 2000, naturreservat och riksintressen för friluftsliv. Naturvårdsverket och Mönsterås kommun har haft många synpunkter, säger Lars Engström.

Skyddsvärd natur

Länsstyrelsen beskriver ärendet som komplicerat på grund av att omfattande hänsyn måste tas till både skyddsvärd natur och djurarter. Därför har man också lämnat ett tillstånd som även omfattar en del inskränkningar.

– Det handlar bland annat om att verken ska byggas med skyddsavstånd till olika djur och växter och till Emån. Det gör att det blir stora inskränkningar i marken, så det är inte säkert att man kan bygga så många verk som tillståndet medger.

Den som vill kan överklaga beslutet senast den 16 februari, något som Lars Engström också tror kommer att hända.

– Det är en komplex plats och många har haft synpunkter, säger Lars Engström.

Om beslutet överklagas går ärendet vidare till miljödomstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer