Kerstin Ivarsson i Bökemåla är så trött på vildsvinen så att hon överväger att flytta från föräldrargården. Foto: TT och Jan-Eric Lundberg/SVT

Vildsvinen jagar bort Kerstin från hennes gård

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska vildsvinsstammen växer och flera lantbrukare vill nu sluta med sin verksamhet efter att ha fått grödor och beteshagar förstörda.
Kerstin Ivarsson i Bökemåla har haft stora problem med vildsvin som skrämmer och förstör för henne.

Kerstin Ivarsson bor och driver lantbruk i Bökemåla som ligger en bit från Hallabro och några kilometer från gränsen mellan Småland och Blekinge.

Gården är ett mindre lantbruk som hon har ärvt efter sina föräldrar. Tidigare så har här funnits både kor grisar och fyra hästar, men den verksamheten är numera nedlagd och det enda som återstår i dag är en häst och skogen som hör till fastigheten.

För ett år sedan så började en allt större förekomst av vildsvin göra livet svårt att leva i skogen.

– Ja det känns hopplöst, jag känner bara hopplöshet. Jag bara ställde mig och skrek – jag blir så ledsen, säger Kerstin Ivarsson.

TV: Se hela inslaget här

”Värsta som hänt i mitt liv”

Problemen började 2016 då stora flockar av vildsvin började besöka hennes gård och förstöra för henne. Vildsvinen har nyligen har förstört betet i hästhagen där hon brukar ha sin häst.

– Detta är det värsta som har hänt i mitt liv, att inte få ha lugn och ro här uppe i backarna, säger Kerstin Ivarsson.

Efter nattens besök av vildsvinen så ser åkern där hennes häst brukar gå och beta ut som en tuvig jordplätt.

Tröttnat på att jaga vildsvin

Kerstin är inte ensam om att vilja ge upp och sluta med sin verksamhet på grund av vildsvinens härjningar. Det bekräftar Lars-Ove Johansson, ordförande vid LRF.

– Det här är frustrerande och vi jobbar med frågan – bara i sommar så har jag varit i kontakt med fem lantbrukare som har gett upp och tänker sluta med jordbruket.

– Även jägarna har tröttnat på att jaga vildsvin. Av en flock på totalt 40 stycken så kan man kanske skjuta ett vildsvin och då återstår det ju 39 stycken så det förslår inte, säger Lars-Ove Johansson.

Vildsvinen rör sig nära husen

Vildsvinen rör sig gärna i närheten av människor och bebyggelse, vilket Kerstin Ivarsson fick uppleva när hon var på väg hem en sen kväll.

– När jag kom tillbaka halvvägs så hörde jag ett fruktansvärt väsen och då var det två grisar som stod här och bara en meter från trappen. Jag gick baklänges så fort jag kunde, och sedan fick jag gå och lägga mig i stallet bland höet och katterna, säger hon.

Stammen fortsätter att öka

Avsskjutningen av vildsvin i Blekinge och Kronobergs län har sedan jaktsäsongen 2005/06 tredubblats visar statistik från Svenska Jägareförbundet. Jaktsäsongen 2015/16 sköts 11919 vildsvin.   

Men Lars-Ove Johansson från LRF är trots det oroad inför framtiden, om stammen av vildsvin fortsätter att öka i samma takt som i dag. I så fall tror han att en hel näring på landsbygden en oviss framtid till mötes, kanske finns den inte ens kvar om några år.

– Inte om det fortsätter i samma takt som i dag för det går jättefort om det börjar med reproduktionen av vildsvin, det ser vi ju bland tamgrisar hur ofta en sugga får smågrisar – så då kommer det att bli riktigt allvarligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.