I slutet på sommaren började SGU leta gömda vattentäkter på Öland. Nu är man på plats och borrar i marken. Foto: SVT/Arkiv

Jakten på vatten fortsätter på Öland

Uppdaterad
Publicerad

I somras flög Statens geologiska undersökning, SGU över Öland för att leta efter nya dricksvattentäkter. Nu är man på plats igen för att borra på 20 särskilt intressanta platser.

Syftet med sensommarens helikopterflygningar över Öland var att hitta nya områden med grundvatten som kan användas för dricksvattenförsörjning. Nu ska flygundersökningarna följas upp med ytterligare undersökningar av marken på Öland.

Statens geologiska undersökningar, som står bakom projektet, har hyrt en borrfirma som nu borrar på 20 utpekade områden, från norr till söder på Öland.

– Borrningarna handlar primärt om vi ska få bra underlag, så vi kan göra så noggranna tolkningar av berggrunden som möjligt, säger Peter Dahlqvist, projektledare på Mark och grundvatten på SGU.

Man använder samma borrar som vid vanlig brunnsborrning, men för varje steg i borrningen ska prover tas upp ur marken som sedan ska analyseras av SGU.

– Efter flygundersökningen har vi siffror på vad det kan vara för jord- och berggrund och vatteninnehåll och salthalt på vattnet i marken. Lite förenklat kan man säga att vi nu vill översätta de siffrorna till vilken jord eller berggrund eller grundvattenmängd som det faktiskt är. För att göra det behöver vi verklig geologi, säger Peter Dahlqvist.

Det är ännu för tidigt att säga om någon av de 20 utpekade platserna faktiskt kan rädda Ölands vattenförsörjning. En första preliminär analys av fynden kommer presenteras för de öländska kommunerna i mars, och helt säkra på sina resultat väntas SGU vara först vintern 2017-2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.