Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jamal Omar och hans vänner firar när de har uppnått sitt mål att samla 11 miljoner kronor för att påbörja moskébygget i Kalmar. Foto: Hazem Dakel/SVT

Så samlade de in miljoner till ny moské i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

När Jamal Omar i Markaryd hörde om planerna på att bygga en ny moské i Norrliden i Kalmar och att det saknades pengar bestämde han sig för att starta en insamling, via bland annat Tiktok. Även Sverigedemokraternas uttalade motstånd mot bygget fick honom att agera.

Kalmar kommun har sedan tidigare reserverat mark för ett moskébygge i ett grönområde i Norrliden i Kalmar, men kostnaden för bygget måste det muslimska trossamfundet stå för själva.

När samfundet inledde sin insamling i februari gick det först trögt. Efter två månader hade man bara fått in två miljoner av de 13 miljoner man siktade mot. Det var i det läget Jamal Omar bestämde sig för att hjälpa till.

Hör Jamal Omar berätta om insamlingen i klippet ovan.

Fyra miljoner under en sändning

Jamal Omar som har över 22 000 följare på sin egen Tiktok-kanal inledde insamlingen för just moskén i Kalmar i maj tidigare i år. Han och hans vänner samlar dock även in pengar för skapandet av moskéer och muslimska kluturföreningar på flera andra håll i Sverige. För detta reser de runt i landet.

– Muslimska och icke-muslimska donatorer stöder oss när vi lanserar våra insamlingskampanjer. Den största summa jag har samlat in under en enda Tiktok-sändning var 4 miljoner kronor på en enda dag, säger Jamal Omar till SVT Nyheter Småland.

Reagerade på SD:s motstånd mot moskén

Sverigedemokraterna i Kalmar har under året haft en namninsamling med målet att få till en folkomröstning kring moskébygget i Kalmar. Partiet är emot att det byggs en moské i Norrliden.

Med nästan 5000 underskrifter har de varit nära sitt mål på 5600, som krävs för att kunna väcka frågan om en folkomröstning.

– När jag läste om SD:s kampanj påverkades jag som muslim. Då bestämde jag mig för att jag måste hjälpa dem som vill bygga en moské i Kalmar, och det gick mycket bra, säger Jamal Omar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.