Sofia Svensson, vd och koncernchef på Lammhults design group, är glad över att få inreda det nya biblioteket i Dubai. Foto: Lammhults design group/Dubai Municipality

Jätteorder till småländsk möbelkoncern – ska inreda bibliotek i Dubai

Publicerad

Med en ”skandinavisk touch” och 60 miljoner kronor i fickan ska småländska inredningskoncernen Lammhults inreda det nybyggda biblioteket i Dubai.

Biblioteket Mohammed Bin Rashid Library blir sju våningar högt och har formen av en öppen bok. Förutom 4,5 miljoner böcker ska byggnaden bland annat rymma en sektion för bokkonservering och ett museum över arabiskt kulturarv. Byggnaden kommer också vara en del av världsutställningen Expo 2020.

– Det är otroligt spännande. Både det arkitektoniska uttrycket och den satsning de gör på bildning, det är spännande att vara med på det, säger Sofia Svensson, vd och koncernchef för Lammhults Design Group.

”Största ordern någonsin”

I över ett år har bolaget jobbat med att få beställningen, värd 60 miljoner kronor. Ordern innebär att bland annat bokhyllor, fåtöljer och soffor från den småländska koncernen ska levereras till biblioteket under slutet av året.

– Så långt tillbaka vi har kunnat se är detta koncernens största order någonsin. Vi kommer att leverera all inredning till biblioteket, säger hon.

Enligt Sofia Svensson kommer inredningen ha en ”skandinavisk touch som samtidigt den möter den nationella stilen”. Lammhults biblioteksverksamhet utgår från Danmark. Men vinsten från orderna kan indirekt få effekter även i Småland, säger hon.

– Vinsterna går in i koncernen och det är ett fundament för vår utveckling i alla delar av företaget.

Vem är Mohammed bin Rashid?

Visa

Det nya biblioteket är namngivet efter Mohammed bin Rashid Al Maktoum, premiärminister i Förenade Arabemiraten och Dubais emir. 2007 utlovade han tio miljarder amerikanska dollar till en stiftelse som skulle främja bildning och kunskap i mellanöstern, vilket är en av historiens största välgörenhetsdonationer, enligt BBC.

Emiren har tidigare också kritiserats, bland annat då hans dotter förgäves försökte fly från landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer