Prinsessan Latifa Al Maktum i samspråk med före detta irländska presidenten Mary Robinson Foto: AP

Vännerna om bilderna på prinsessan: ”Hon ser drogad ut”

Uppdaterad
Publicerad

Vänner till prinsessan Latifa Al Maktoum är kritiska till de bilder som publicerats av Förenade arabemiraten. Prinsessan har inte setts till sedan i februari och vänner och människorättsorganisationer säger att hon är tillfångatagen och troligen drogad mot sin vilja.

Efter ett misslyckat flyktförsök i februari 2018 tvingades Dubais prinsessa Latifa al Maktoum tillbaka till hemlandet. Människorättsorganisationen Detained in Dubai som startat projektet #freelatifa menar att de nya bilderna på prinsessan är mycket oroande.

– Hon ser drogad ut och uppsvullen och tittar aldrig in i kameran. Vi var till och med oroliga att det inte var Latifa på bilderna. Men det är det. Nu vet vi i alla fall att hon lever, säger David Haigh talesperson för #freelatifa.

Försvunna prinsessan Latifa

Kritik mot besök

Bilderna som förmedlats via nyhetsbyrån AP ska vara tagna i hemmet och visar när prinsessan träffar den tidigare irländska presidenten och FN:s före detta högkommissarie för mänskliga rättigheter, Mary Robinson.

#freelatifa är mycket kritiska till den före detta presidentens besök. Enligt dem har ingen av de människorrättsorgansationer som arbetat med fallet kontaktats före eller efter resan. Inte heller den särskilda grupp i FN som arbetar med fallet. Och för bara några dagar sedan kunde den brittiska tidningen the Times berätta att Mary Robinsons resa betalats av prinsessan Latifas styvmoder.

– Det ser inte bra ut och väcker många frågor. Det troliga är att Robinson har gått på Förenade arabemiratens PR-maskineri och att hon helt enkelt inte visste bättre. Det som är positivt med Robinsons resa är att det mediala ljuset återigen har satts på de överträdelser av mänskliga rättigheter som sker i landet, säger David Haigh talesperson för #freelatifa. 

Robinson ”upprörd”

Förenade arabemiratens utrikesdepartement skriver i ett uttalande att de två möttes efter en förfrågan från familjen. ”Under sitt besök i Dubai försäkrade sig Mary Robinson om att prinsessan får nödvändig omvårdnad och det stöd hon behöver”, hävdar utrikesdepartementet i uttalandet. Robinson själv har sagt i medier att hon är upprörd över kritiken som följt efter besöket i emiratet.

Prinsessans flykt

Enligt vänner försökte prinsessan, dotter till Mohammad bin Rashid Al Maktum som är emir i Dubai och premiärminister i Förenade arabemiraten, fly via Oman. Där ska hon ha klivit på en båt som sedan stoppades av den indiska flottan. Latifa Al Maktum ska därefter ha förts tillbaka till emiratet.

I en video berättar hon om hur hon varit instängd i hemmet och blivit misshandlad efter att tidigare ha försökt fly. Även hennes syster Shamsa ska ha gjort ett misslyckat flyktförsök och fängslats i åtta år, enligt Latifa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna prinsessan Latifa

Mer i ämnet