Prinsessan Latifa och Tiina Jauhiainen.

Tiina hjälpte prinsessan Latifa att fly: ”Hon ville bara ha ett normalt liv”

Publicerad

Hon var prinsessan Latifas personliga tränare och bästa vän. Nu berättar finländska Tiina Jauhiainen om det dramatiska flyktförsöket från Dubai som slutade med att de båda greps på en jakt utanför Indiens kust.
– Jag puttades till marken och fick mina händer bundna. Sedan hotade de att skjuta mig i huvudet, säger hon till SVT Nyheter.

I mars lade en kvinna som säger sig vara Dubais prinsessa Latifa al Maktoum upp ett uppmärksammat videoklipp på Youtube där hon berättar att hon planerar att fly landet på grund av att hennes familj misshandlat henne och belagt henne med restriktioner.

”Det här kan bli den sista videon jag gör”, säger prinsessan innan hon kritiserar sin pappa, Dubais ledare shejk Mohammed bin Rashid al Maktoum.

Tiina Jauhiainen, född och uppväxt i Finland, var en av få personer som kände till prinsessan Latifas planer på att fly. De lärde känna varandra 2010 när hon började träna prinsessan i kampsporten capoeira och utvecklade en nära vänskap.

– Förra sommaren, innan jag skulle åka hem till Finland på semester, började hon berätta om sina planer. Hon frågade mig om jag kunde tänka mig att lämna Dubai, för efter det här skulle vi aldrig kunna återvända. Jag tvekade aldrig, hon är den närmsta vän jag haft, säger hon till SVT Nyheter.

Då hade prinsessan Latifa redan berättat om sitt tidigare flyktförsök 2002, som slutade med att hon fick tillbringa tre år och fyra månader i fängelse. Också hennes syster Shamsa hade gjort ett misslyckat flyktförsök och fängslats i åtta år, enligt Latifa.

– Det tog väldigt lång tid innan hon berättade om sitt förflutna. Bara några få vänner visste. Det gjorde mig väldigt ledsen. Hon har velat lämna Dubai sedan förra gången hon försökte fly, säger Tiina Jauhiainen.

Båten stormades av män med maskingevär

Hon beskriver prinsessans liv som mycket kontrollerat.

– Hon hade utegångsförbud, hon fick bara vara på vissa platser, hon blev behandlad som ett barn. Samtidigt såg hon oss, sina vänner, ha normala liv, resa och dejta vilka vi vill. Hon ville bara ha ett normalt liv.

En dag i februari i år, efter att prinsessans chaufför släppt av henne hos Tiina Jauhiainen, inleddes flyktförsöket. Vännerna körde bil till Oman där de tog sig ut till fransmannen och vännen Hervé Jauberts jakt.

Efter åtta dagar till havs, utanför Goas kust, stormades båten av omkring 15 män med maskingevär och lasersikten. Det var indiska säkerhetsstyrkor, berättar Tiina. Hon och Latifa befann sig under däck när de hörde skottlossning.

– Vi låste in oss, vi var väldigt rädda. Efter det började hytten fyllas av rök så vi var tvungna att ta oss upp på däck. I trappan mötte vi svartklädda män med maskingevär riktade emot oss.

Tiina Jauhiainen puttades till marken, fick händerna bundna och hotades till livet, berättar hon.

– Det var väldigt läskigt. Sedan såg jag Latifa liggandes på golvet. Hon upprepade att hon sökte asyl men de sade bara till henne att vara tyst. Hon sade ”skjut mig här, ta mig inte tillbaka”. Det var sista gången jag såg henne.

”De sa att jag skulle få dödsstraff”

Tiina Jauhiainen tror att hennes vän fördes till Dubai med helikopter eller ett privat plan. Kvar på båten var hon själv, Hervé Jaubert och tre filippinska besättningsmän som fördes tillbaka till Förenade Arabemiraten där två veckors förhör väntade.

– De sade att jag skulle få dödstraff eller livstids fängelse för att jag hade gått emot ledaren av Dubai. Jag såg det som att jag hade hjälpt en vän, de såg det som en internationell affär.

Tiina Jauhiainen tvingades erkänna brott och skriva under ett dokument på arabiska för att släppas, utan vetskap om vad det stod. När hon kom hem till Finland fick hon samtal varje dag med hot.

– De sade ”shejk Mohammed bin Rashid al Maktoum kan komma åt dig överallt”.

Samtalen upphörde när händelsen började uppmärksammas i medier och frivilligorganisationen Detained in Dubai lämnade in ett klagomål till FN där man kräver en oberoende utredning av Förenade Arabemiratens och Indiens agerande. Människorättsorganisationen Human Rights Watch har också krävt svar om Latifa al Maktoums försvinnande.

”Många andra kvinnor är i liknande situationer”

Tiina Jauhiainen är inte längre rädd, men händelsen har traumatiserat henne, menar hon.

– Om jag hör ett högt ljud på natten hoppar jag upp. Det första jag tänker på när jag vaknar är Latifa, jag kan inte planera min framtid.

Till Dubai vill hon inte återvända även om hon hade haft möjlighet, trots att hon levde där i 17 år.

– Den här händelsen har öppnat mina ögon. Jag känner mig chockad, hur kan jag ha bott där så länge?

Nu hoppas hon att världen ska sätta press på Dubais ledare och att prinsessan Latifas öde kan hjälpa andra.

– Många andra kvinnor är i liknande situationer. Hon ville inte bara fly för sin egen skull, hon hade planer på att starta en välgörenhetsorganisation för förtryckta kvinnor. Hon ville hjälpa andra. Nu försöker jag tala i hennes ställe, säger Tiina Jauhiainen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer