Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter två års tystnad släpps nu hemliga klipp på prinsessan Latifa. Foto: AP/EBUVisa alla (2)
Visa alla (2)

FN ska fråga ut Förenade arabemiraten om prinsessan Latifa 

Uppdaterad
Publicerad

FN ska fråga ut Förenade arabemiraten om prinsessan Latifa Al Maktoums försvinnande. Beskedet kommer efter att nya videoklipp, där dottern till Dubais ledare säger sig frukta för sitt liv, har läckt ut.

Det har gått tre år sedan prinsessan Latifa Al Maktoum, dotter till Förenade arabemiratens premiärminister Mohammad bin Rashid Al Maktum, genomförde ett dramatiskt flyktförsök och tvingades tillbaka till Dubai. 

Ett år efter tillfångatagandet började prinsessans vänner få hemliga videomeddelanden skickade till sig från Latifa Al Maktoum – videoklipp där prinsessan uppger att hon hålls inlåst i en villa och fruktar för sitt liv. 

Nyligen upphörde meddelanden att komma, vilket fick vännerna att dela klippen och vädja till FN om hjälp.

“Varje dag oroar jag mig för min säkerhet och mitt liv. Jag vet inte om jag överlever det här”, säger Latifa Al Maktoum i ett av klippen som publicerats av flera medier.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Prinsessan Latifa försökte fly från Dubai i februari 2018. Här syns hon på Island tillsammans med sin kusin Marcus Essabri. Videon är från tidigare i år. Foto: Sioned Taylors Instagramkonto

Videoklippen ska analyseras

Nu har FN svarat att man kommer att fråga ut myndigheterna i Förenade arabemiraten om prinsessan, rapporterar BBC. En talesperson för organisationen säger att FN:s arbetsgrupp för “godtyckligt frihetsberövande” kan inleda en utredning när prinsessan Latifas videoklipp har analyserats. 

Även Storbritannien har reagerat på uppgifterna om prinsessans fångenskap och utrikesdepartementet följer utvecklingen noga, även om landet inte direkt har någon koppling till fallet. 

Enligt vänner försökte prinsessan, dotter till Mohammad bin Rashid Al Maktum som är emir i Dubai och premiärminister i Förenade arabemiraten, fly via Oman. Där ska hon ha klivit på en båt som sedan stoppades av den indiska flottan. Latifa Al Maktum ska därefter ha förts tillbaka till emiratet.

I en video som publicerades i samband med flyktförsöket berättar hon om hur hon varit instängd i hemmet och blivit misshandlad efter att tidigare ha försökt fly. Även hennes syster Shamsa ska ha gjort ett misslyckat flyktförsök och fängslats i åtta år, enligt Latifa.

Det sista livstecknet från prinsessan, innan de nu släppta videoklippen, kom 2019 då Förenade arabemiraten publicerade bilder på Latifa Al Maktoum som visar när prinsessan träffar den tidigare irländska presidenten och FN:s före detta högkommissarie för mänskliga rättigheter, Mary Robinson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvunna prinsessan Latifa

Mer i ämnet