Uppgifter: Prinsessan Latifa hålls fången i villa Foto: BBC

Uppgifter: Prinsessan Latifa Al Maktoum hålls fången och fruktar för sitt liv

Uppdaterad
Publicerad

De hemliga videoklippen som dottern till emiren av Dubai, prinsessan Latifa Al Maktoum, har skickat till sina vänner har upphört, uppger BBC. Nu befarar vännerna det värsta och vädjar till FN att rycka in.

Efter ett misslyckat flyktförsök i februari 2018 tvingades Dubais prinsessa Latifa Al Maktoum tillbaka till hemlandet.

Prinsessan, dotter till Förenade arabemiratens premiärminister Mohammad bin Rashid Al Maktoum, försökte fly via Oman. Där ska hon ha klivit på en båt som sedan stoppades av den indiska flottan. Latifa Al Maktoum ska därefter ha förts tillbaka till emiratet.

Försvunna prinsessan Latifa

I en video berättade hon om hur hon varit instängd i hemmet och blivit misshandlad efter att tidigare ha försökt fly. Även hennes syster Shamsa ska ha gjort ett misslyckat flyktförsök och fängslats i åtta år, enligt Latifa.

Vaktas av polis

Prinsessan Latifas vänner har fått hemliga videomeddelanden där hon uppger att hon hålls inlåst i en villa och att hon fruktar för sitt liv. Klippen ska ha spelats in på en mobiltelefon som hon fått i hemlighet omkring ett år efter att ha blivit tillfångatagen och återförd till Dubai.

Enligt Latifa Al Maktoum är fönstren och dörrarna igenbommade och villan vaktas av polis som ska ha sagt att hon aldrig kommer att få se dagsljus igen.

Vännerna, bland dem finska Tiina Jauhiainen som försökte hjälpa prinsessan att fly, släpper nu videomaterialet i rädsla för att något ska ha hänt Latifa Al Maktoum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna prinsessan Latifa

Mer i ämnet